Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Annons Kestine (Ebastin)

Är du förkyld eller är det pollenallergi?

Rinnsnuva, nysningar och kliande ögon. Varje vår dyker samma fråga upp – är jag förkyld eller har jag blivit pollenallergisk? Här är checklistan som hjälper dig ta reda på vad som är vad. 

Läs mer om allergi och medicinering hos Kestine.se

Ungefär 30 procent av oss svenskar lider av pollenallergi. Men det kan vara svårt att avgöra om den rinnande näsan är symptom på allergi eller om det bara handlar om en segdragen vårförkylning. Många av symptomen vid en förkylning är likadana som vid pollenallergi. Att man dessutom kan utveckla pollenallergi när som helst i livet försvårar det hela ännu mer. Det vanligaste är att man är allergisk mot träd- och gräspollen.

Tumregel vid pollenallergi

Det finns några saker att hålla utkik efter, för att avgöra om det är en allergi du lider av. En enkel tumregel är att man inte får feber eller halsont vid pollenallergi. En allergi brukar också hålla i sig längre än en vanlig vårförkylning. Pollensäsongen är nämligen lång och sträcker sig från tidig vår, ibland redan från februari, till en bit in på hösten i september beroende på var i landet du bor.

Vid pollenallergi är det vanligt att man känner av en eller flera av dessa symptom: 

  • Rinnsnuva och nästäppa
  • Upprepade nysningar
  • Klåda i näsan
  • Röda, kliande och rinnande ögon
    • Trötthetskänsla

Det här kan du göra för att lindra och hjälpa

Pollenallergi kan behandlas med receptfria läkemedel som innehåller antihistaminer, exempelvis Kestine. Kestine (ebastin) 10 mg är en antihistamin som lindrar inom 1 timme och har effekt i upp till 24 timmar. Den är receptfri och hjälper mot tillfälliga allergiska besvär.

Rekommenderad dos av Kestine (vuxna och barn över 12 år) är 1 tablett en gång dagligen på morgonen i samband med frukost. Har du mycket besvär kan du tillfälligt dubbla dosen av Kestine. Läs bipacksedeln noga före användning. Om du är pollenallergiker är det viktigt att ta din allergimedicin i god tid innan du känner av dina allergisymtom.

Ibland kan det också hjälpa att skölja och rensa näsan från pollen. Följ gärna pollenprognosen för att planera din allergimedicinering, speciellt om du reser mellan olika delar av landet.  En svensk pollensäsong består av flera olika sorters pollen och kan delas upp i tre perioder: våren då lövträden blommar, sommaren med gräspollen och hösten då framförallt gråbo är i säsong.

Bra att veta!

Kestine hjälper även mot andra typer av allergier såsom pälsdjursallergi, damm- och kvalsterallergi samt överkänslighet mot myggbett.

Här hittar du mer information om Kestine

 

Om Kestine:

Kestine® (ebastin) 10 mg, filmdragerad tablett. Receptfritt läkemedel från 12 år. Vid tillfälliga allergiska besvär, orsakade bl.a. av pollen, pälsdjur, kvalster eller damm, samt känslighet för myggbett vid tillfällig vistelse i myggrika områden. Om symtomen kvarstår efter 14 dagar bör läkare kontaktas. Kontakta läkare före användning vid kraftigt nedsatt leverfunktion, graviditet eller amning. Läs bipacksedeln noga före användning. 2024. SE-KEST-2400005 Almirall SA, www.almirall.com

Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 7 mar 2024