Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Är 1 mm i prognosen 1 cm snö?


Foto: iStock/Getty images

Väder

1 mm i väderprognosen ger ungefär 1 cm snö, men det finns undantag, och det beror oftast på temperaturen. Vi reder ut.

Hur fluffig nysnö är beror på temperaturen men även till viss del på vind och luftfuktighet. När det snöar kraftigt i Sverige brukar det ofta vara mellan 0-5 minusgrader och då motsvarar en mm i prognosen en eller två cm nysnö. Ju kallare det är desto mindre vatten innehåller luften, snön blir därför lättare och fluffigare.

Om det är -15 grader kan snödjupet öka uppemot fem gånger så mycket jämfört med om det är nollgradigt, trots att nederbördsmängden i smält form är den samma. Nedan ser du hur mycket snö det väntas för varje millimeter i prognosen beroende på hur kallt det är.

Blåser det mycket lägger sig snö väldigt ojämnt, mest snö lägger sig på läsidan vid staket, bergkammar och träd. För att mäta ett snödjup som är representativt för ett lite större område bör man därför mäta på till exempel ett fält.

Snöfall väntas i stora delar av landet om drygt en vecka. Kalla nordliga och nordostliga vindar väntas leta sig ner över Sverige på fredag eller lördag nästa vecka. Temperaturen kommer sjunka under noll grader i nästan hela landet och snöfall väntas beröra södra Norrland, Svealand och Götaland.

Publicerad 1 dec 2023