Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Extremt torrt i markerna – inget regn i sikte

brandrisk

Väderartikel ursprungligen från Aftonbladet. Artikel skriven av Gustaf Tronarp

Extrem brandrisk i södra Sverige. I de mest utsatta områdena kan ett litet misstag få förödande konsekvenser.– Det behövs inte mycket för att vi ska få problem, säger Fredrik Bengtsson, insatsledare vid Värends räddningstjänst.

Den tar sin början trakterna kring Kristianstad i Skåne och ringlar sig norrut längs med Östersjökusten. Den passerar Småland och Östergötland för att sedan sluta sig runt Västerås och Eskilstuna i Mälardalen.

På SMHI:s brandriskkarta finns ett stort område i sydöstra Sverige som liknar en orm – och som lyser ilsket rött. Det innebär att torkan är uppe på toppnivån 5E.

– Det är stor eller extremt stor risk för skogsbränder i princip hela Götaland och stora delar av Svealand, säger Hanna Winge, meteorolog på vädertjänsten Klart.se.

Räddningstjänsten: ”Är tufft”
På flera håll i landet har räddningstjänsten redan fått rycka ut på bränder i skog och mark.

Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, skickade i går två helikoptrar för att vattenbomba en brand söder om Alvesta.

– Det är ett område på tre hektar som brunnit och vi är kvar där för att se till att det inte sprider sig, säger Fredrik Bengtsson, insatsledare på Värends räddningstjänst.

– Vi har också tagit hjälp av en grävmaskin som vänder upp jorden så att vi kan få vatten på de jordlager som ligger lite längre ner.

Hur är det att bekämpa skogsbränder under de förhållanden som råder nu?'

– Det är tufft. Det är oerhört torrt i markerna och det ska bli ännu varmare framöver. Det innebär att brandrisken ökar ytterligare.

Vad har du för råd till människor som vistas ute i naturen?

- Var väldigt försiktig med eld och följ anvisningarna från kommunen och andra aktörer. Det kan räcka med en fimp för att sätta igång en storbrand.

Tre veckor utan regn i Stockholm
I Alvesta kan det bli hela 27 grader varmt under torsdagen. Sedan väntar några svalare dagar innan hettan återvänder i mitten av nästa vecka.

Något regn finns inte i SMHI:s tiodagarsprognos för orten. Det ser likadant ut i stora delar av södra och mellersta Sverige. 

– Det ser ut att komma en del nederbörd allra längst upp i norr och även i gränstrakterna mellan Norrland och Svealand. Men i övrigt är det torrt, säger meteorologen Hanna Winge.

Läget förvärras ytterligare av att maj var ovanligt regnfattig månad

– På många ställen kom det bara runt 50 procent av den normala nederbördsmängden. Om vi ser till Stockholm så kom det 18 millimeter regn. Genomsnittet är 34 millimeter.

Skyarna över huvudstaden har nu varit torra i tre veckor

– Senast det regnade var den 17 maj. Förra året hade vi en torrperiod på 32 dagar, så än så länge är det inte exceptionellt, säger Hanna Winge.

– Men vi vet ju inte hur länge den här torkan kommer hålla i sig. Läget är utan tvekan bekymmersamt, avslutar Hanna Winge. 

 

 

 

Publicerad 8 jun 2023