Annons

Annons - Visit Sweden

Byggde Håkan Hellströms gitarr av gammal båt

Visit Sweden Håkan Hellström

Få saker är så tätt sammanflätade som Håkan Hellström och Göteborg. Och i över 22 år har artisten nu ramlat gatan fram förbi barer, kaféer och vinylbutiker. Visit Sweden tar dig nu på en resa genom artistens Göteborg – och försöker ta reda på vart det där ikoniska skivomslaget till ”2 steg från paradise” faktiskt är taget.

Visit Sweden har påbörjat en musikalisk upptäcktsresa genom landet för att ta reda på var våra svenska skivomslag faktiskt är tagna någonstans. Fredrik Strage tillsammans Erik Ekstrand och Ayan Jamal har gett sig ut på en tur de sent ska glömma. Tillsammans besöker de elva platser inspirerade av vår rika svenska musikskatt för att hitta de ikoniska platserna.

Få artister är så starkt förknippade med en plats som Håkan Hellström med Göteborg. Och det är inte svårt att föreställa sig Håkan Hellström ramla ner från Haga Nygata till Andra långgatan, en plats lika känd för sina skivbutiker med backar fyllda av LP-skivor som barer med dryckesbackar. Stadsdelen som andas eufori, ångest och glädje samtidigt tillika ung kärlek och tonårsdrömmar om ett rockstjärneliv – allt i Håkan Hellströms anda.

Läs mer om alla spännande resmål i Sverige – här är historien bakom omslagen

Byggde gitarr – av gammal båt

Så, vad vill man inte missa på en resa till västkusten? Ta en promenad genom stadsdelen Haga, och glöm då inte att sticka in huvudet på Café Husaren, platsen där en av landets största kanelbullar finns. Och vill du besöka en plats som finns riktigt nära artistens hjärta – bokstavligt talat – ta en tur till Gullbergs kaj. Det är faktiskt så att locket till en av Håkan Hellströms gitarrer är byggd av relingen från båten Dolly som stått vid kajen sedan 1974.

När du blir hungrig finns ett flertal spännande restauranger och barer att ta del av. Men om du vill vandra i Håkans spår finns det bara ett mål – 7:ans gatukök, och det ökända ”Loser Meal”. För den som vill äta något kanske inte fullt så mastigt finns alltid den klassiska göteborgsrätten ”Halv special” – naturligtvis med västkustsallad på.

Men var omslaget till den klassiska skivan är fotograferat – det är faktiskt fortfarande höljt i dunkel. Bilden där Håkan Hellström står lätt framåtlutad med sitt hjärtas stad i bakgrunden är i verkligheten ett montage från flera olika bilder. Men enligt experter finns ett par utstickande ställen i bilden som kan ge en ledtråd. Framförallt toppen av Masthuggsberget och Ramberget på Hisingen. Oavsett vart bilden är tagen vet vi i alla fall en sak – att tonerna av Håkans musik aldrig kommer att tystna över staden som är hans västkusts paradis.

 

Läs mer om alla spännande resmål i Sverige – här är historien bakom omslagen

 

Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 2 jun 2022