Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Vindby eller medelvind?

Väder

Vi hör det ofta, vindbyar som drar in över landet. Men vad betyder det egentligen, vad är skillnaden mellan en vindby och en medelvind och hur märker vi av den?

Vinden är aldrig konstant. Den kan vara horisontell, vertikal och i virvlar. Medelvind är den genomsnittliga vinden under tio minuter. En vindby däremot blåser hastigt till i stötar, stannar några sekunder för att sedan försvinna lika fort och är ofta två till tre gånger starkare.

För att vi ska uppfatta en svag vind behöver det blåsa runt 0,3-3 m/s, det vill säga ungefär 1-11 km i timmen. En orkan däremot blåser över 33 m/s, det vill säga en hastighet runt 120 km i timmen eller mer. Redan vid 7-8 m/s är det blåsigt, byvinden är starkare och det är främst den man uppfattar.

När en så kallad klass 1-varning utfärdas, är det mycket hårda vindbyar på uppemot 21-24 m/s. Det är då en kraftig blåst, där så väl grenar som enstaka träd kan blåsa ner. Om det blåser stormbyar, det vill säga 25-30 m/s, utfärdas en klass 2-varning.  Vinden kan då orsaka stora skador på byggnader och skog samt medföra störningar för trafik och elförsörjning.

Under stormen Gudrun 2005 som orsakade stor förödelse, blåste det mellan 30-40 m/s och när orkanen Katrina drog in över New Orleans i USA samma år låg styrkan på 80 m/s. Senast Sverige drabbades av en kraftig storm var i januari i år, då Alfrida drog in över norra Europa och ställde till med stor skada. Stormens styrka uppmättes som högst till 32,5 m/s.

 

 

Vad tyckte du om artikeln?

 

 

Publicerad 20 jan 2020