Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Därför är det svårt att göra prognoser för skurar


Foto: Andreas Hoff

Skurar är vanligt förekommande under sommarhalvåret, de är ofta svåra att beskriva korrekt i en väderprognos. Här går vi igenom varför och ger några tips på vad du ska vara uppmärksam på.

Vid skurbetonat väder är osäkerheten i väderprognosen som störst. Det beror framför allt på att när det väl bildas skurar är atmosfären instabil och vädret kan snabbt skifta från klart väder till regn. Marginalerna för att en skur ska bildas kan vara små, om temperaturen stiger en halv grad kan det vara avgörande för att uppåtvindarna vid marken blir tillräckligt starka för att nå ett par kilometers höjd och bilda regnmoln.

Stora skillnader över små områden när vädret är skurbetonat

Små förändringar i luftfuktighet, vindriktning och temperatur kan bidra till att skurar dyker upp på snabbare eller på en annan plats än vad prognosen tyder på. Därför bör man på sommaren titta lite extra i vår jämförfunktion men även kika på våra regnkartor för att se hur skurarna rört sig bakåt i tiden samt hur stora områden som väntas beröras enligt prognosen. I vår kartfunktion kan du se hur skurarna utvecklats bakåt i tiden med 15-minuters intervall och det kan vara till stor hjälp när du vill tolka prognosen för just din plats.


Vad väger mest ett moln eller en elefant?


Står det skurar klockan 15 i prognosen, betyder det att regn väntas mellan klockan 14-15. Eftersom skurar är svåra att tyda rätt i prognosen, kan man med fördel titta på himlen - fundera på hur högt molnen sträcker och hur mörka de ser ut att vara. Desto högre upp i atmosfären molnen når desto högre sannolikhet är det att en skur uppenbarar sig. 

Om det finns skurar och en del sol i prognosen under dagen är det alltid bra att vara beredd på båda utfallen men det är främst prognosen för den innevarande dagar fram till ett par dagar fram i tiden som vi har bra vetskap för detaljerna kring regnet i väderprognosen.

I början på sommaren brukar man ofta klara sig undan skurar utmed kusterna tack vare sjöbrisen. Men mot slutet av sommaren är temperaturskillnaderna mellan hav och land mindre, det kan till och med vara större risk för skurar nära havet om ytvattnet är riktigt varmt.


Så fungerar sjöbrisen

Hagel - Hur kan det falla isbollar från himlen?

Publicerad 2 maj 2023