Annons

Fluff-faktorn avgör om det blir pudersnö eller blötsnö

mikael sjöstrand

Hur fluffig nysnö är beror framförallt på temperaturen och till viss del även vind och luftfuktighet. Snön är mer än fem gånger så fluffig om den faller när det är -15 grader i jämförelse med nollgradigt.

När det snöar kraftigt i Sverige brukar det ofta vara 0-5 minusgrader och då motsvarar 1 mm nederbörd i smält form 1 eller 2 cm nysnö. Det är ovanligt att det snöar kraftigt och är ned mot 15-20 minusgrader i Sverige men på andra platser i världen är det desto vanligare. Det sker bland annat i Nordamerika, Ryssland och Japan. Se bilden ovan hur sambandet ser ut mellan snödjup och temperatur om det står 1 mm i prognosen på Klart.

Det faller alltså sex gånger mer snö om det är -20 grader än om det är nollgradigt. Det beror på att vid låga temperaturer innehåller luften mindre vatten och istället mer luft, därför blir snön lättare och fluffigare.

Man ska inte heller glömma vad det är för väderförhållanden när snön faller. Blåser det mycket lägger sig snö väldigt ojämnt. I tätskog eller vid staket brukar det till exempel kunna samlas mer snö än på en öppen yta. Vinden bidrar till att snön blir packad och att den blåser bort på vindutsatta ytor. Vind är även en stor faktor när man talar om lavinsäkerhet men mer om det i ett annat inlägg.

Förra året var jag i Japan och åkte skidor. En av dagarna snöade det kraftigt och det var -20 grader och jag fick äntligen testa på den omtalade japanska pudersnön, japow. Titta hur det var i klippet nedan!

Publicerad 5 jan 2022