Annons – Vy

Här njuter du som bäst av midnattssolen

Nuolja. Foto: Pär Johansson

 

Den som någon gång upplevt midnattssol vet hur magiskt det kan vara. Det bästa är att du inte behöver resa särskilt långt för att ta del av detta astronomiska fenomen som uppstår mellan april och september när norra halvklotet tippas mot solen.

Du som drömmer om att uppleva midnattssol bör styra din resa mot Abisko. Här är det ljust dygnet runt under sommarmånaderna. Så packa din väska och kamera, ta Vy Nattåget Norrland till Abisko och förbered dig på dagar som aldrig skymmer.

Ett tips är att ta linbanan till Aurora Sky Station. Här kan du avnjuta en god middag innan du går en guidad vandring till toppen av berget Nuolja som bjuder på en fantastisk utsikt över det arktiska landskapet.

I Abisko finns det också möjlighet att delta i midnattssolsvandringar som arrangeras av Svenska Turistföreningen.

Norrsken över snöklädd skog i norra Sverige. Foto: Colourbox

 

Norrsken på hösten och vintern

Medan midnattssolen hägrar över det vackra landskapet om sommaren är det norrskenet som lockar människor till Abisko om hösten och vintern. Abisko är nämligen Sveriges norrskenssäkraste plats.

Bengt Gustafsson, som arbetat på STF Abisko under flera års tid, menar att det alltid finns något att göra för alla i Abisko.

– Utöver vår midnattssol och vårt norrsken så finns här gott om vandringsleder
både för nybörjaren och den erfarne. Jag vill också rekommendera ett besök på
naturum i Abisko. Där får du lära dig allt om traktens flora och fauna, säger Bengt
Gustafsson.

Det behagligaste och mest klimatsmarta sättet att resa till midnattssolen, är att ta Vy
Nattåget Norrland till Abisko. Kliv på i Stockholm, Uppsala, Gävle eller någon annan ort längs järnvägslinjen, och kliv av i natursköna Abisko. Låt dig fascineras av det lugn som råder och det landskap som ständigt lockar människor tillbaka.

Nästa upplevelse är bara en dröm bort – här hittar du ännu mer härlig Norrlandsinspiration

Boka din tågresa till lugnet och de fantastiska vyerna

Läs mer om Vys åtgärder med anledning av Covid -19

På grund av pandemin är det extra gott om plats ombord. På Vys nattåget Norrland kan endast 50 procent av platserna i sittvagnskupé och delad liggvagnskué bokas. För bästa komfort kan du boka en egen sov- eller liggvagnskupé för dig själv och ditt sällskap.

Det här kan du göra själv för en tryggare resa

 

Fakta: Midnattssol

Midnattssol innebär att solen befinner sig ovanför horisonten under hela dygnet. Detta inträffar varje år omkring sommarsolståndet norr om norra polcirkeln. Ju längre norrut man förflyttar sig desto längre blir perioden med midnattssol.
Närmast bebodda plats med midnattssol i Sverige är byn Keinovuopio i nordligaste Lappland.

Källa: SVT Väder, Piteå Tidningen

Fakta: Norrsken

Norrsken, eller aurora borealis, är ett väderfenomen som uppstår när farliga partiklar slungas från solen och krockar med de atomer och molekyler som finns vid jordens atmosfär.
Skenet är grönt eller blått, ibland även rött, och kan se ut som draperier eller bågar. Ett hölje, magnetosfären, skyddar jorden från dessa farliga partiklar.

Källa: Rymdstyrelsen

Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 15 mar 2021