Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

lövet

När kylan tränger sig på och de färgstarka löven uppenbarar sig vet vi att sommaren gjort sin sorti, men det är inte bara färgskiftningarna som definierar hösten utan även variationen av väder som blir allt tydligare under årstiden.

För att det ska räknas som höst enligt den meteorologiska benämningen krävs det att dygnsmedeltemperaturen understiger tio grader fem dagar i följd.

Vädret skiftar allt mer, i synnerhet under hösten där vi ser större väderförändringar under kortare perioder. Ett tydligt exempel på det var året 2016 då vi till en början hade en förhållandevis varm höst där sommaren inte ville släppa taget, utan höll sig kvar i stora delar av landet ända in i mitten på september och med temperaturer på 20 grader eller mer. Mindre än två månader senare drog ett kraftigt snöoväder in över landet och gav bland annat Stockholm ett nytt snörekord för november.

Hur kommer det sig att vädret kan skifta så mycket? Vi har frågat vår meteorolog Mikael Sjöstrand.

Dagarna blir kortare under hösten och temperaturkontrasterna mellan nordpolen och ekvatorn ökar. Det medför att lågtrycken blir kraftigare och fler under hösten. Många lågtryck passerar och gör att det blir lite varannandagsväder, det vill säga ena stunden ihållande regn och blåst, för att dagen efter bli sol och mildare.  

 

Publicerad 25 okt 2019