Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Meteorolog: Blir ett härligt sommarväder

Efter en ovanligt regnig sommar har den efterlängtade sommarvärmen kommit tillbaka. Men passa på – kyligare vindar är bara några få dygn bort. ”Det är orättvist att värmen kom nu när jag börjat jobba igen”, säger solnjutaren Ellen Knutas.

Att det varit en blöt sommar i Sverige har nog ingen semesterfirande svensk missat. Senaste veckans sensommarvärme kommer enligt SMHI nå sin kulmen under helgen.

Under fredagen slår värmen till ordentligt, med temperaturer mellan 23 och 27 grader i både Götaland och Svealand. Hela landet kan förvänta sig temperaturer på minst 20 grader, med vissa undantag i fjälltrakten. I Malmö blir det varmast med upp till 27 grader.

– Det kommer vara ett härligt och soligt sommarväder helt enkelt. Blåsten ser ut att hålla sig borta också så det är bara att passa på och njuta, säger Hanna Winge, meteorolog på Klart.

Veckan därpå verkar sommarvädret däremot vara ett minne blott.

– Nästa vecka ser desto mer ostadig ut, med molnigt väder och svala temperaturer, säger Hanna Winge.

I Kungsträdgården flockades stockholmarna under onsdagen för att klämma ut det sista av värmen.

Två soldyrkare som njöt av sensommaren är Jon Gotlin och Mattias Jonsson som är på besök i Stockholm över dagen.

– Det är underbart att kunna sitta ute och ta en lunch i solen, man tar igen lite för sommarens halvdåliga väder, säger Mattias Jonsson.

Jon Gotlin instämmer och berättar att semesterplanerna förändrades på grund av den solfattiga sommaren.

– Vi har gjort andra grejer, det blev ju inte lika mycket bad som annars. Men det blev bra ändå, exempelvis åkte jag med hela familjen på höghöjdsbana, vilket var väldigt kul.

En bit bort sitter vännerna Ellen Knutas och Amar Jašarevic som spenderar lunchrasten i ett soligt Kungsträdgården.En bit bort sitter vännerna Ellen Knutas och Amar Jašarevic som spenderar lunchrasten i ett soligt Kungsträdgården.

– Det är lite orättvist att värmen kom precis nu när jag börjat jobba igen, så man får passa på under rasterna, säger Ellen Knutas.

Vännen Amar Jašarevic berättar att han planerar att utnyttja vädret till fullo, men det blir inget strandliv.

– Jag är glad att det är varmt igen och ska försöka vara ute så mycket som möjligt innan kylan kommer. Men det blir inga bad, så pass varmt är det inte, säger Amar Jašarevic.
 

 

 

Publicerad 7 sep 2023