Annons

Infaller sommarsolståndet på midsommar?

väder

Sommarsolståndet, Sveriges längsta dag och när solen står som högst på himlen. Skymning blir gryning och mörkret lägger sig inte helt. Befinner du dig längst upp i norr, då går solen aldrig ner. Vad menas egentligen med sommarsolstånd och inträffar det på midsommar? 

 

Redan dagen efter att det har varit sommarsolstånd blir det mörkare och mörkare för varje dag, fram tills i december då vintersolstånd inträffar. Sommarsolståndet inträffar på grund av jordens lutning och är den tidpunkten på året när jordens axel lutar som allra mest mot solen. När det är vintersolstånd är det istället tvärtom, då är det jordens södra halvklot som exponeras bäst till solljuset.

Du kanske har hört talas om midnattssol innan, som innebär att solen går ner men inte så mycket att det kommer att vara mörkt under natten. Midnattssol inträffar varje år omkring sommarsolståndet vid norra polcirkeln strax söder om Jokkmokk. Desto längre norrut du befinner dig ju längre period lyser midnattssolen.

När inträffar sommarsolståndet?

Sommarsolståndet är inte en speciell dag, utan en tidpunkt. En vanlig missuppfattning är att denna dag alltid infaller på midsommarafton, vilket alltså inte stämmer då midsommar alltid är på en fredag. Sommarsolståndet berörs inte av det utan styrs av en astronomisk grund som handlar om när jorden är som mest fördelaktig mot solen.

Sommarsolståndet infaller oftast någon gång mellan den 20 och 22 juni. Anledningen till att det varierar hänger ihop med hur långt det är till nästa skottår. I år infaller den 21 juni. 

Firas sommarsolståndet?

I Sverige är sommarsolståndet ingenting som i regel firas utan det är midsommar som officiellt är dagen som firas. Midsommar infaller alltid någon gång mellan 19–25 juni och ligger däremot alltid nära i tid med sommarsolståndet.

Intresset är däremot stort både bland svenskar och utländska turister att resa norrut för att uppleva sommarsolståndet så nära polcirkeln som möjligt har alltid varit populärt.

I England är det mycket vanligt att människor reser till Stonehenge för att fira sommarsolståndet.

Publicerad 16 jun 2022