Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Klä dig rätt för backen - materialen att satsa på

Fritid

Skidåkning och väder går hand i hand. Men hur ska man egentligen klä sig för att slippa frysa eller svettas? Här är materialen du ska satsa på – och de du bör skippa.

Precis som vanligt mode går i trender gäller samma sak för skidkläder. Nya modeller och finesser dyker upp, vilket är trevligt för skidentusiasten, men skidklädernas absolut viktigaste funktion är att hålla dig varm och att avleda fukten från din hud så att du inte blir blöt och kall.

När vi utövar fysisk aktivitet producerar kroppen värme och när kroppen blir varm börjar vi svettas, vilket är kroppens sätt att hålla nere temperaturen. Fel kläder i skidbacken kan medföra att fukten inte avleds och att du blir blöt och därmed får svårare att hålla dig varm och gör av med energi i onödan.

Olika temperaturer i topp och dal

Du som åker utför känner förmodligen till att temperatur och väderförhållanden kan skilja sig mellan topp och dal vilket gör att det blir svårare att veta hur du ska klä dig. Oftast är temperaturen på toppen lägre än i dalen men det händer att förhållandena är tvärtom, vilket kan bero på ett väderfenomen som kallas för inversion.

Att utgå från trelagersprincipen är en bra tumregel när temperaturen i toppen och dalen är densamma. Är det däremot betydligt kallare på toppen bör du satsa på extra plagg. Det kan till exempel vara en tjock ulltröja som du bär under skaljackan eller extra vantar som du har under handskarna - plagg som du med fördel kan ta av dig och stoppa i ryggsäcken när du är på väg ner.

Det finns inget dåligt skidväder – bara dåliga kläder!

Så klär du dig enligt trelagersprincipen

Underställ

Välj ditt underställ med omsorg. Både material och din förmåga att kunna röra dig i understället är viktigt att ha i åtanke. Bomull går bort – det binder nämligen fukt och gör att du blir kall och blöt. Välj underställ utifrån grad av aktivitet och hur mycket du svettas. Ull passar dig som fryser och tar pauser ofta medan syntet passar dig som svettas mycket och åker högintensivt i backen. Tänk också på att välja underkläder i funktionsmaterial.

Mellanplagg

Mellanplaggets huvudsakliga uppgift är att värma och transportera bort fukt. Något som funkar bra i skidbacken är fleecejackan. Denna bör ha ett vindtätt foder och vara gjord av ull eller syntet. Fleecejackan bör inte vara för tjock, testa den därför under din skidjacka så att du kan röra armarna ordentligt.

Ytterplagg

Här hittar vi den viktiga skaljackan och skalbyxan. Dessa plagg bör skydda mot väder och vind samtidigt som de andas. Plaggen innehåller oftast ett membran som tillåter kroppens fukt att passera samtidigt som väta och kall luft stängs ute. Membranet finns i olika varianter så hör dig för i närmaste sportbutik om vad som passar dig bäst. För dig som kör högintensiva toppturer är softshell ett bra material.

Mössa, handskar, halsduk och skidglasögon

Kom ihåg att det är viktigt att ha en bra mössa eftersom du förlorar mycket värme från huvudet när du åker skidor. Ull och fleece är bra. När det gäller strumpor är ull ett bra material eftersom det värmer gott och motverkar dålig lukt. Vad gäller handskar bör du välja ett vindtätt material. Du som fryser mycket kan med fördel ha ett par ullvantar under handskarna.

Publicerad 22 dec 2023