Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Kraftfulla och farliga - har du koll på laviner?

I fjällvärlden vill man njuta av snö, sol och vackra vyer men för de som håller till utanför pisten är det viktigt att ha koll på laviner. I filmer, kanske framförallt tecknade filmer, brukar laviner utlösas av höga ljud, men så är inte fallet i verkligheten.

Laviner uppstår när snötäcket i branta sluttningar är svagt men det krävs något som gör att snötäcket börjar röra på sig. Det kan vara kraftiga snöfall, blåst eller en människa på skidor eller på snöskoter. En övervägande majoritet av laviner startar i terräng som sluttar 30 till 45 grader. I flackare terräng än 25 grader krävs det större krafter för att lavinerna ska utlösas.

Vädret påverkar alltid hur stor lavinfaran är

Starka vindar gör att snön fördelas ojämnt och det bildas ofta hängdrivor. På läsidan om berget lägger sig mer snö och belastningen blir då större och således finns större risk för laviner. Kraftiga snöfall ger alltid en större belastning på snötäckena, vilket kan bidra till att ett svagt snölager börjar glida och startar en lavin.

Förändringar i vädret medför nästan alltid att risken för laviner ökar och det kan då ofta ta några dagar innan snölagret har satt sig och blivit stabilt igen. Till dess kan det vara förnuftigt att åka i terräng flackare än 25 grader.

Hur vet man då om det lutar mindre än 25 grader? Jo, man kan faktiskt ganska enkelt göra en uppskattning genom att använda sina stavar. Ställ en stav lodrätt i backen och lägg den andra staven vågrätt mellan backen och den lodräta staven. Om staven hamnar i mitten av den lodräta staven så är lutningen i backen 25 grader. 

Man hittar info om lavinfaran vid liften

Ta reda på lavinfaran där du är, den infon finns alltid vid liftarna. Dessutom brukar skidpatrullerna på plats veta var snön är mest instabil, så det är alltid bra att prata med dem. På lavinprognoser.se går det dessutom att få utförlig information om lavinfaran utanför liftsystemen.

Vädret i fjällvärlden förändras snabbt. Därför är det bra att ha koll på väderprognosen och att jämföra olika prognoser för att få en uppskattning om när och hur vädret kan ändras. Ni kan bland annat jämföra olika prognoser i vår jämföra-funktion, men det är även bra att komma ihåg hur prognosen var igår och i förrgår.

Om en lavinolycka är framme är det viktigt att påbörja sökandet så fort som möjligt och larma till räddningstjänsten på 112 om det finns möjlighet. Det är bråttom om någon blir fångad av en lavin, då det är det är begränsat med luft i snötäcket.

Ta det försiktigt och respektera rådande förhållanden!

Publicerad 22 dec 2023