Annons

Lär dig tolka molnen och förutspå vädret

väder

Visste du att du kan se på himlen om det kommer regna eller inte? Genom att lära dig vad de olika molnens utseende betyder kan du göra enklare väderprognoser!

 

Fjädermoln 

Fjädermolnen har ett trådigt fjäderlikt utseende och finns högt upp i himlen. Det gör att de består av små iskristaller. Har fjädermolnen krokar i änden och på vissa håll ett mer slöjliknande utseende är det ett tecken på regn inom ett dygn.

 

Slöjmoln

Fjädermolnen följs ofta av slöjmoln som gör att himlen ser mjölkaktig ut. Regn är då ett halvt dygn bort. Slöjmoln finns högt upp i himlen och det innehåller massor av iskristaller. Iskristallerna gör att det kan bildas en ljusring runt solen som är ett så kallat halofenomen. (Vill du få bättre koll på vad halofenomen är kan du kika in här).

 

Skiktmoln

Om det är skiktmoln på himlen betyder det att det inom några timmar kommer att börja regna. Solen täcks allt mer av moln och det kan se ut som om den skiner genom en matt glasskiva.

 

Stackmoln

Vita och bulliga moln som ibland är mörka undertill. Så länge molnen är lika höga som breda ger de inget regn, utan mest fint väder med lätt eller växlande molnighet.

Dessa moln växer dock oftast till sig under dagen och blir som störst under eftermiddagen. När molnen är mer höga än breda brukar det förekomma regnskurar men de avtar oftast till kvällen och ger utrymme för solen igen.

 

Bymoln, åskmoln 

Bymoln är ett tydligt tecken på det är oväder på gång. I topparna är bymolnen trådformiga och i nederkant är de mörka och breda. De ger kraftigt regn och ofta även åska eller hagel. (Hur hagel kan bildas kan du läsa mer om här.) Innan det kraftiga regnet når in brukar det blåsa upp till starka vindar som kan för med sig föremål eller till och med välta träd.

Dessa moln sträcker sig tio kilometer upp i atmosfären och därför kan man ofta se dem närma sig på mycket långt avstånd.

Publicerad 4 maj 2020