Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Misstagen man gör med barn i solen

Långa soliga dagar på stranden eller i parken. Hur ska man tänka kring sol och barn? Lagom mängd sol är hälsosamt, men för mycket kan ge flera farliga hälsoeffekter. Vi reder ut vad som gäller kring barn och sol, samt de vanligaste misstagen du bör undvika.

Sol är viktigt för att tillgodose kroppen med D-vitamin, men det är viktigt att skydda sig, det räcker med endast 20 minuter varje dag för att kroppen ska kunna tillgodose sig rätt mängd. Barns hud är tunnare och behöver därför extra skydd. UV-dräkt, solhatt, solglasögon och solkräm är därför viktiga detaljer en het sommardag. En vanlig myt är att skugga skyddar mot sol, men hälften av alla solstrålar tränger igenom, även om det är bättre att vara i skugga än i sol.

 

Att tänka på när barnen vistas i solen

  • Barn under ett år ska aldrig vara i direkt sol.
  • Täck aldrig barnvagnen med filt.
  • Viktigt att skydda barnens ögon med solglasögon, barns ögon är betydligt mer    känsliga än vuxna.
  • Smörj ditt barn ofta, i synnerhet när ni är på stranden och barnet badar eftersom solkräm lätt kan nötas bort.

Hur ska jag tänka kring UV-skydd?

UV-strålningen från solen stimulerar produktionen av D-vitamin i våra kroppar, men den kan även göra så att vi bränner oss, eller i värsta fall får hudcancer. Genom att hålla koll på vad det är för UV-index vet du hur länge du kan vara i solen och när du bör vara mer försiktig. På Klart hittar du aktuellt UV-index i detaljvyn i väderprognosen.

Publicerad 7 jul 2023