Annons

Väderutsikterna i september och oktober

Uppdaterad: 10 september

Dagarna blir kortare och nätterna längre men än finns det utrymme för sensommarvärme. Vädret kommer dock variera en hel del närmaste månaden och en mycket aktiv orkansäsong gör att gamla orkaner både ser ut att bidra till värme och regn hos oss.

20 - 26 september: Sensommarvärme

Högtryck öster om Sverige och på flera håll kan det bli soligt och relativt varmt. Allmänt blir det 15-20 grader i söder och något lägre i norr, men under veckan blir det varmare. Som mest blir det drygt 20 grader i Östersjölandskapen. Finns dock risk att regnområden når in, men berör då främst Västkusten och fjällen.

27 september - 3 oktober: Var redo med solglasögon och paraply

Högtryck över stora delar av Europa, men som i omgångar kan nå upp över södra Sverige och ge sol och värme. Vädret ser dock ut att variera en hel del från dag till dag då lågtryck når in från Atlanten, potentiellt kan något kraftigt regn passera. Temperaturen väntas ligga på 10-15 grader i söder och 5-10 grader i norr, enstaka dagar ett par grader varmare.

4 - 10 oktober: Troligen ingen Brittsommar

Sverige hamnar troligen norr om jetströmmen denna vecka, vilket brukar leda till svalt väder. I norr 5-10 grader och i söder 10-15 grader. Vädret kommer dock variera en hel del både i söder och i norr. Lågtryck för in regn över landets västra delar och skurar bildas framförallt i Östersjölandskapen. Längst i söder kan någon högtryckrygg nå in med sol och värme. Längst i norr blir det flertalet nätter med frost och dimma, och potentiellt kommer den meteorologiska hösten röra sig en bit söderut denna vecka. 

Sensommar eller brittsommar?

 

11 - 17 oktober: Kyligt och blåsigt

Högtryck ser ut att etablerar sig väster om Sverige. Nordvästliga vindar rör sig i sånt fall ner över landet och det kan bli kyligt. I norr passerar dessutom flera lågtryck med regn och blåst. I våra sydvästra delar kan högtrycket ha mer påverkan på vädret vilket leder till mer sol, mindre regn och temperaturer på dryga 15 grader. I norr troligen temperaturer på 5-10 grader.

Säkerheten i prognosen är lägre på längre sikt

Om du hade hoppats på en varmare, svalare eller torrare prognos kan vi meddela att osäkerheterna är påtagliga kring utvecklingen av väderläget i september och oktober, men här har vi analyserat det som vi ser troligt i nuläget. Just nu är det en intensiv period i orkansäsongen och det har stort inflytande på det storskaliga vädret över Europa.  Vi fortsätter att hålla månadsprognosen uppdaterad varje vecka, så glöm inte att kika in nästa vecka.

Publicerad 10 sep 2021