Annons

Sensommar eller brittsommar? - värmen är tillbaka!

Väder

Vädret i september ser ut att tidvis bli varmare än augusti på sina håll. Vi ser ut att få ta av oss höstjackan och välkomna solglasögonen igen. Inte helt ovanligt för månaden.

Sensommar - Old woman summer 

Från kargt och blåsigt höstväder till sommar igen. Värmen har börjat smyga sig tillbaka och vi befinner oss mitt i sensommaren. En period som internationellt har många olika namn, bland annat Old woman summer eller Indiansommar. Det som kännetecknar perioden är det klimat vi ser just nu -  att det varit höstlikt väder en period för att sedan bli varmt och sommarlikt. Perioden inträffar ofta i september eller oktober och är inte exakt samma sak som brittsommar, som inträffar runt Birgittadagen den 7 oktober. 

Vad är då ´britttsommar?

Brittsommar uppkommer ungefär vart tionde år. I oktober avtar ofta sommarkänslan, dagarna är kortare och klimatet kyligare.  Men när vi precis hängt undan sommarkläderna och hängt fram höstjackan, slår värmen till igen med besked, och precis som sensommaren eller Old woman summer i september kommer känslan av  sommaren är tillbaka, men denna gång så sent som i oktober, det är då så kallad brittsommar på gång. 

Den exakta definitionen av brittsommar är något oklar, men när temperaturen har uppnåtts till 20 grader åtminstone någon dag mellan den 4 och 10 oktober brukar man säga att det är brittsommar. Det bör inte heller vara alltför blåsigt för att det ska upplevas som tillräckligt varmt när man talar om brittsommarvärme i oktober. 

Läs mer om väderutskterna under september och oktober här

 

 

Publicerad 9 sep 2021