Annons

Minns ni snöstormarna?

Väder

Veckans snöoväder som lamslog en del av landet i början på veckan, snökaoset ställde till det i trafiken men var långt ifrån en av de historiskt svåra stormarna. Vi gräver ner oss i de största snöstormarna genom tiderna?

Medeltemperaturen har stigit och klimatet är mildare till följd av den globala uppvärmningen, det bidrar till att vi ser mindre snö generellt i landet, förutom i norra Norrland. I Svealand och i södra Norrland har snödjupet i snitt minskat 10-20 centimeter jämfört med snittet mellan år 1961-1990, även antal dagar med snötäcke är färre. 

Även om vintrarna generellt blivit mildare med mindre snö, kan det fortfarande bli snökaos, några av dem värre än andra. Vi minns några av våra värsta snökaos genom åren.

Yrväderstisdagen - den värsta stormen av dem alla inträffade 1850. Snöovädret fick förödande konsekvenser, över 100 personer beräknas ha omkommit efter att de blivit överrumplade av det snabba förloppet från ovädret på morgonen. Snöovädret drog in över Svealand och Götaland på tisdagsmorgonen den 29 januari 1850, många av de omkomna var dåligt klädda och på väg till sina arbeten, andra bodde långt ifrån bebyggelse.

Snökaoset i Gävle. Femte december 1998 sveper en så kallad snökanon in över Gävle från havet och går till historien som ett av vårt lands värsta snöstorm. En och en halv meter snö täcker Gävles gator och infrastrukturen slås ut helt. Sjukhuspersonal kan inte ta sig till arbetet och bandvagnar åker runt på stadens gator för att ersätta ambulans och plocka upp sjukvårdspersonal. Skolor och arbeten får stänga och militären får kopplas in. Minnet från stormen i Gävle är fortfarande färskt för många, och andra minns det med en annan blick

- Jag minns att vi inte kunde ta oss till skolan, huset var insnöat och vi kunde inte ens se ut genom fönstren. Vi roade oss med att hoppa i snödrivorna från taket från vårt enplanshus, och eftersom snödjupet var djupare än vi var långa var det fruktansvärt spännande att hoppa i drivorna, berättar den tidigare Gävlebon Anna-Karin som var 13 år när stormen drog in. 

Stockholm lamslås 2016 - för huvudstadsborna är minnet av novembersnön fortfarande färskt. En snökanon drar in över staden under natten mellan 8-9 november, och 30-40 centimeter snö täcker stadens gator, och Stockholm slår snörekord för november. Några skolor stänger, och tåg och biltrafiken slås ut. Fyra år tidigare hade Stockholm ett snökaos som även det lamslog staden och de tre dagar som kaoset rådde kostade staden 750 miljoner.

 

Publicerad 5 jan 2022