Annons

Somrar vi minns - 2001

Väder

Hur har har somrarna sett ut tidigare år? En sommar som präglades av värme och nederbörd var sommaren 2001. Lagom till midsommar började värmen ta grepp över landet och flertalet rekord sattes under den sommaren.

Det storskaliga vädret präglades av att lågtryck höll till över norska havet och högtryck som dominerade över Östeuropa under juli och augusti. Det gav höga temperaturer och kraftiga regnväder lokalt. I år väntas juli och augusti ha liknande väderförhållanden, det är därför relativt hög sannolikhet att det även i år blir varmt och fuktigt under sommarens populäraste semestermånader.

Flertalet regnrekord 

I stora delar av Norrland föll det stora regnmängder. I Arvidsjaur, Lappland och Gäddede, Jämtland samt Film, Uppland är regnrekorden för julimånad från just 2001. Men i Film var samtidigt juni 2001 den torraste juni som registrerats, vilket visar på hur stora skillnaderna kan vara från en månad till en annan.


Inte fullt lika mycket regn en bit söderut

När sommaren nådde sin kulm i juli och början på augusti var det i Svealand och Götaland som det blev en hel del varma och soliga dagar. I till exempel Visby och Lund var det endast åtta respektive sex dagar med regn i juli. Medan vädret över framförallt mellersta Norrland var mestadels ostadigt. 


Årets sommarväder väntas påminna om det som var 2001

Det storskaliga vädermönster som dominerade sommaren 2001 påminner om de som väntas i sommar, vilket ökar sannolikheten för att vädret kommer vara likt till stor del. I de västra delarna av Norrland är det troligt att det blir en relativt blöt sommar, medan det i framförallt Östersjölandskapen kan bli torrt och många varma dagar men troligen ingen rekordvärme.

 

Publicerad 21 jun 2022