Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Kantarellen är lojal - tänk på det här när du ska plocka! 

kantarell

Fritid

Krispiga vindar, vackra färgnyanser, älgpremiär och en svampsäsong som är i full gång. Det är några säkra hösttecken – även om svampsäsongen kom extra tidigt i år. 

Det varierande väderläget med en varm sommarpremiär och en svalare julimånad bidrog till svampens tidiga debut. Redan i juli fanns det gott om kantareller i landets skogar. Svampsäsongen startar ofta under sommaren och hänger sig kvar till att minusgraderna gör sig påminda, men det är ändå under tidiga hösten som säsongen har sin pik. Höstens väderförhållande gör att svampen trivs bra i skog och mark – där svampen ofta drar sig till fuktiga områden och lägre temperaturer.

"Kantarellen är lojal och återkommer ofta till samma plats"

Kantarellen, skogens guld är en av våra populäraste svampsorter att plocka, inte bara för dess goda smak utan även för att den är enkel att känna igen, även för amatörplockaren. Kantarellen är lojal och återkommer ofta till samma plats år efter år, den trivs i blandskog och i hård mark, gärna runt stigar och vägar. Ett svampproffs bäst bevarade hemlighet är att aldrig avslöja dess gömställe. Vill du vara säker på att hitta svamplyckan är det bra att ha koll på vilka förutsättningar som svampen behöver för att slå sig till rot.

Tänk på detta när du plockar kantarell

  • Kantarellen trivs i blandskog och där det är blött - titta gärna lite extra under mossan.
  • Välj skogar som är orörda och där skogsmaskiner inte varit.
  • Håll koll på Klart för att se vart det varit mycket nederbörd, svampen trivs som bäst i fuktiga områden.
  • Svampen du plockar ska se frisk och fast ut.
  • Små kantareller har ofta mer smak än de större.

Tänk även på att aldrig plocka svamp som du inte känner igen. Undvik att plocka svamp i plastpåse eftersom det lätt bildas bakterier, och svampen är en färskvara som ska tillagas direkt, annars bör den förvällas.  

 

 

Publicerad 1 sep 2023