Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Skidweekend - hit ska du åka

Fritid

Nej, ni behöver inte åka till Chamonix för att uppleva högklassig skidåkning tillsammans med familjen. Här listar vi fyra regioner i Sverige där skidbackarna är barnvänliga och vyerna vackra.

 

Många har sin favoriter men för er som vill upptäcka något nytt guidar vi till några av Sveriges barnvänligaste och finaste skidorter. Vi börjar med populära Åre – ett måste för alla skidentusiaster. Lika populärt bland vuxna som barn. 

1. Åre

I Åre finns flera olika skidanläggningar som passar er som är sugna på vintersport med barnen. Åre har många nedfarter som passar de allra minsta, med allt från nybörjarbackar till barnbackar. Här finns skidskolor för de barn som inte lärt sig åka och klubbar där barnen kan vara medan föräldrarna åker skidor. I Åre hittar ni också Nordens enda kabinbana. När det är dåligt väder kan ni spendera dagen på det stora äventyrsbadet. Soliga dagar är det perfekt att ta med egen picknick och äta den på Rödkullen i Åre. Men glöm inte att det ofta är kallare på toppen av berget än nere i dalen! Kolla väderprognosen för toppen innan ni ger er ut.

 

2. Sälen

Sälen är ett populärt skidresmål för barnfamiljer, här finns riktigt bra varierade barnbackar och snälla knappliftar. Restaurangutbudet är stort och för er som reser med yngre barn finns det möjlighet till barnvagnspassning. Ruggiga dagar är det bäst att stanna inne och äta våfflor, och i Sälen finns väldigt många våffelrestauranger. Bara att ge sig ut för att testa vilken som är bäst.

 

3. Idre

I Idre hittar ni några av Sveriges finaste skidpärlor. Det finns gott om backar att välja mellan och barn är hedersgäster här. Med rullband och enkla knappliftar kan de ta sig upp på fjället. Det finns mycket att göra förutom att åka skidor. Bland annat kan ni åka släde efter hästar, precis som de gör i sagan om Barnen i bullerbyn.

Snön brukar komma tidigt i Idre, så ni kan åka hit redan på hösten.

4. Funäsfjällen

Funäsfjället i Härjedalen har otroligt fin natur. På skidområdet finns 135 nedfarter varav många är barnvänliga. Det finns barnpassning, massa aktiviteter för barn och skidskola. För de knattar som vill åka längdskidor finns det barnvänliga spår. Har ni aldrig hälsat på en myskoxe? Då kan ni passa på, det finns ett myskoxcentrum en bit bort där ni kan träffa och lära er mer om urtidsdjuret.

Få all info om skidvädret samlat på ett ställe

Med vårt skidväder får du enkelt reda på vilka väderförhållanden som råder på den skidort du ska resa till. Både i appen och på webben kan du söka bland drygt 1000 skidorter över hela världen.

Vårt skidväder har allt du behöver för att planera er dag i backen. Till exempel har vi väderprognos både för toppen av berget och dalen, eftersom vädret ofta är olika.

Du hittar även information om: 

  • Snödjup terräng och nedfarter
  • Nysnö
  • Information om lavinfara
  • Väderprognos för toppen och dalen, även med en “känns som-temperatur”
  • Liftar: Hur många som är öppna
  • Nedfarter: Hur många som är öppna, belysta eller har snökanon.
  • Parker: Hur många som är öppna
  • Längdspår: Hur många kilometer som är öppna, belysta eller har snökanon.
  • Solens uppgång och nedgång
  • Pistkarta

Vi ses i vårt skidväder!

Publicerad 18 dec 2023