Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Temperaturen avgör inte hur stark solen är

Hälsa

En vanlig missuppfattning är att man tror att det är lättare att bränna sig om det är varmt ute men det stämmer inte helt. UV-indexet är det som ger en fingervisning om hur pass stark solen är, och de viktigaste faktorerna är hur högt solen står på himlen och hur pass molnigt det är.

UV-strålningen från solen stimulerar produktionen av D-vitamin i våra kroppar, men den kan även göra så att vi bränner oss, eller i värsta fall får hudcancer. Genom att hålla koll på vad det är för UV-index vet du hur länge du kan vara i solen och när du bör vara mer försiktig. På Klart hittar du aktuellt UV-index både under via detaljvyn i väderprognosen .



Källa: WHO

Ju närmare ekvatorn desto högre UV

Ett UV-index kan vara mellan 1-11, men i Sverige är det som högst sju under en sommardag. Ju närmare ekvatorn man befinner sig desto högre är UV-strålningen. På ekvatorn ligger indexet på 11 mitt på dagen, året om.

I fjälltrakterna gäller det att se upp

I hög terräng är förutsättningarna annorlunda. I fjällen eller i alperna är UV-index högre eftersom luften är mycket tunnare. UV-strålningen blir ungefär två procent högre per 300 meter du kommer över havet. På 1 800 meters höjd är UV-strålningen cirka 12 procent högre än om man är på havsnivån i samma område.


Det är viktigt att vara noga med att skydda sig från solen, så håll koll på UV-index och använd solskydd som passar för dagens UV-strålning och din hudtyp. 

Publicerad 27 apr 2023