Annons

Väderrekord i maj


FOTO: MÅRTEN Björk

Väder

I maj börjar det blomma för fullt, och ofta brukar det förekomma försommarvärme och normalt är det få dagar med regn. Likt april brukar maj kunna bjuda på stora variationer i vädret. Här har vi några intressant rekord.

Rekorden under maj har varierat, i slutet av månaden år 1892 uppmättes 32,5 grader i både Kristianstad och Kalmar, vilket är rekord än idag. I modern tid var maj år 2018 en extremt varm månad, med rekordhöga medeltemperaturer runt om hela i landet. Varmast var det i Göteborg som hade en medeltemperatur på 17,6 grader och en toppnotering på 31,1 grader.

År 1993 och 2017 uppmättes årets högsta temperatur redan i maj, men det hör inte till vanligheterna. Maj är en månad som oftast är torr - på många håll är det månaden med minst regniga dagar i snitt. Men normalt kommer det omkring 30-60 mm nederbörd, där det största mängderna oftast faller i Västra Götaland och västra Svealand.

Det regnigaste dygnet var 21 maj år 1931, i Öxabäck, Västergötland då det kom hela 93 mm. Medan nederbördsrekordet för hela maj är 209 mm och det uppmättes i Tåsan, Värmland, år 1997.

Hur har majvädret förändrats?

Allmänt är dagens normala väder blötare och något varmare än det var mellan 1961-1990. På de flesta håll har temperaturen stigit 0 till 1 grad, men i delar av fjällen har medeltemperaturen sjunkit några tiondelar. 

Nederbördsmängderna har på de flesta håll i landet ökat med 0 till 10 procent och i delar av västra Götaland, västra Svealand och Norrland har de ökat med 10 till 20 procent. Det är endast delar av södra Skåne, norra Öland och östra Gotland där det idag normalt är något torrare än för 60 år sedan.

 

Källa: SMHI

Publicerad 17 maj 2022