Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Vad menas egentligen med aprilväder?

Foto: nazrin babashova

UPPDATERAD 4 APRIL 2024

Snabba temperaturförändringar, byiga vindar, snö och hagel. Det ostadiga vädret är typiskt för april, men solen står högt på himlen under april vilket gör att det även kan bli riktigt varmt. Rekorden för månaden är omkring 25 grader, med en del undantag i söder och i norr.

Efter långa och mörka vintrar är luften norr om Sverige fortfarande mycket kall på våren. Nordliga vindarna kan därför medföra enstaka plusgrader i söder och minusgrader i norr. Blir det istället sydliga vindar kan de föra med sig värme från södra europa och då kan det bli uppemot 20 grader.

I april är temperaturökningen stor

Temperaturen ökar som mest i april. När snön har smält och tjälen lämnat marken värmer solen allt mer, vilket gör att stackmoln börjar att bildas. De är de fluffiga och runda molnen som kan växa till sig till regnmoln, ofta i form av bymoln med regn eller hagel.

Vad väger mest - ett moln eller en elefant?

Även vanligt med snöfall

Trots att solen värmer luften vid marken är luften högst upp i atmosfären kall. När stackmolnen växt sig tillräckligt höga bildas regn, snö eller hagel i molnen. I april är det vanligt med snöhagel eller så kallad trindsnö som är korn med packad snö och har en storlek på två till fem millimeter.

Hagel – hur kan det falla isbollar från himlen?

Blåst, men även torrt

Luften är ofta torr på våren, framförallt om vindarna är nordliga. Den torra luften bidrar till att temperaturskillnaderna kan bli stora lokalt och vinden blir då ofta byig. Byiga vindar är vindstötar som upplevs blåsigare än medelvinden.

Alla årstider på samma dag

När vi talar om "aprilväder" så menar vi snabbt växlande väder på relativt kort tid, där det inte är helt ovanligt att vi kan få uppleva alla årstider på en och samma dag. En klar och solig morgon byts snabbt ut mot en hel del stackmoln, i takt med att temperaturen stiger. Vinden tilltar och tillslut bildas skurar. som ökar i intensitet. Skurar övergår i snöblandat regn som hjälper till att kyla av luften. I sin tur kan det även leda till snöbyar. Tillsist sjunker molnen ihop och dagen avslutas med en vacker kväll med smältande snö eller snöhagel. Typiskt aprilväder.

Publicerad 31 mar 2023