Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Varför är det risk för gräsbränder på våren?

väder

Flyttfåglarna börjar komma tillbaka och snön smälter bort. Våren är på ingång, och risken för gräsbränder blir allt vanligare. Vi förklarar varför och vad du bör tänka på.


Våren är äntligen här och många ger sig ut i trädgården för att börja kratta ihop gamla löv.

 - Något man bör ha i åtanke vid eldning utomhus är att hastiga väderomslag är karaktäristiskt under våren. Sol och blåst gör att det kan torka upp snabbt i naturen, säger Klarts meteorolog Mikael Luhr.

Risken för gräsbränder återkommer ofta på våren

 - En risk för gräsbrand eller skogsbrand utfärdas en till tre dagar innan den gäller. Även om det regnar idag och kan risken gälla för eftermiddagen eller morgondagen när det blir soligt och kanske också blåsigt, säger Mikael Luhr.

Varför är det  risk tidigt på våren?

När snön har smält undan men nytt gräs ännu inte har börjat växa sprider sig lätt eld i det torra fjolårsgräset när vårvindarna blåser och solen tittar fram. Störst brandrisk är det på eftermiddagen efter att solen och vinden torkat ur marken under hela dagen.

 - Längre in på våren när nytt, färskt gräs vuxit till sig är det inte längre risk för gräsbränder, förklarar Mikael Luhr.

Dubbelkolla vad som gäller i ditt område

Ha som tumregel att alltid undersöka i förväg med kommunen eller räddningstjänsten där du bor för att få ett bättre grepp om vilka regler som gäller för att elda utomhus i ditt område. I vissa kommuner är det exempelvis endast tillåtet att elda under vissa veckor på året. Att elda på grillplats är fortfarande tillåtet om inte totalt eldningsförbud råder.

Tänk på detta om du ska elda på våren

  • Håll alltid 15 meters distans till hus och skog. Vid ett lantbruk gäller i vissa fall ett skyddsavstånd på 75 meter till byggnad och 40 meter till skog.
  • Undvik att elda om det blåser kraftigt.
  • Vattna runt eldningsplatsen, gärna två meter från där du planerat att elda. Ha vattenslang eller annan släckutrustning redo om brand skulle uppstå.
  • Se till att ha en mobiltelefon med täckning till hands.
  • Håll elden under uppsikt hela tiden och elda inte ensam.
  • Undersök hur situationen är där du ska elda. Sluttningar och höjder kan skapa risker med vindar.

Information om eldningsförbud finns på kommunens, länsstyrelsens eller räddningstjänstens webbplatser.

Publicerad 6 apr 2023