Varför är det risk för gräsbränder på våren?

väder

Det finns en anledning till varför man upplyser om att det råder en förhöjd risk för gräsbränder i vissa områden vid den här tiden på året och varför man då bör vara lite extra uppmärksam vid eldning utomhus. 


Våren är äntligen här och många ger sig ut i trädgården för att börja kratta ihop gamla löv.

 - Något man bör ha i åtanke vid eldning utomhus är att hastiga väderomslag är karaktäristiskt under våren. Sol och blåst gör att det kan torka upp snabbt i naturen, säger Klarts meteorolog Mikael Sjöstrand.

Varför en pushnotis om risk för gräsbränder men när man tittar ut genom fönstret regnar det?

-Tittar man snabbt på en sådan push kan det kännas förvirrande om det regnar ute. En risk eller en varning utfärdas oftast en dag innan den gäller. Så om det regnar idag och notisen upplyser om brandrisk så kommer det troligen vara soligt och kanske också blåsigt imorgon, säger Mikael Sjöstrand.

Högre risk tidigt på våren

När snön har smält undan men nytt gräs ännu inte har börjat växa sprider sig lätt eld i det torra gamla gräset när vårvindarna blåser och solen tittar fram. Störst brandrisk är det på eftermiddagen efter att solen och vinden torkat ur marken under hela dagen.

 - Längre in på våren när nytt, färskt gräs vuxit till sig är det inte längre risk för gräsbränder, förklarar Mikael Sjöstrand. 

Dubbelkolla vad som gäller i ditt område

Ha som tumregel att alltid undersöka i förväg med kommunen eller räddningstjänsten där du bor för att få ett bättre grepp om vilka regler som gäller för att elda utomhus i ditt område. I vissa kommuner är det exempelvis endast tillåtet att elda under vissa veckor på året. Att elda på grillplats är fortfarande tillåtet om inte totalt eldningsförbud råder.

Några tips om hur man förebygger gräsbränder

  • Håll alltid 15 meters distans till hus och skog. Vid ett lantbruk gäller i vissa fall ett skyddsavstånd på 75 meter till byggnad och 40 meter till skog.
  • Undvik att elda om det blåser kraftigt.
  • Vattna runt eldningsplatsen, gärna två meter från där du planerat att elda. Ha vattenslang eller annan släckutrustning redo om brand skulle uppstå.
  • Se till att ha en mobiltelefon med täckning till hands.
  • Håll elden under uppsikt hela tiden och elda inte ensam.
  • Undersök hur situationen är där du ska elda. Sluttningar och höjder kan skapa risker med vindar.

Information om eldningsförbud finns på kommunens, länsstyrelsens eller räddningstjänstens webbplatser.

Publicerad 18 mar 2020