Annons

Vi reder ut hur man bör tolka vädersymbolerna

Det händer att användare tolkar en symbol med sol, moln och regn som att vi inte har någon aning om vad det blir för väder. För att undvika missförstånd listar vi här de vanligaste vädersymbolerna och hur du ska tyda dem för att förstå väderprognosen.

Klart Strålande sol även om några enstaka moln kan passera på himlen, som mest 20 procent moln på himlen.

Nästan klart  Solen har sällskap av en del moln på himlen men majoriteten av himlen är fri från moln.

Halvklart  Solen visar sig till och från, och ungefär hälften av himlen täcks av moln.

Halvklart och skurar  Ungefär hälften av himlen täcks av moln och en del av molnen är regnmoln.

Halvklart och skurar Ungefär hälften av himlen täcks av moln och en del av molnen är regnmoln och de ger mer regn än vid endast en droppe. Det är oftast stora lokala skillnaderna för hur mycket regn som faller.

Halvklart och åskskurar  Ungefär hälften av himlen täcks av moln och en del av molnen är åskmoln som kan medföra kraftigt regn och starka byiga vindar. Risken för åska är betydande och större än 35 procent.

Molnigt Moln dominerar på himlen men korta stunder kan solen uppenbara sig.

Mulet  Moln täcker hela himlen. 

Dis och dimma , Dis och dimma innebär att molnen mer eller mindre ligger precis ovanför marken. Dis innebär att sikten fortfarande är måttlig medan dimma innebär att sikten är sämre, oftast ser man kortare än 1 km. De lokala skillnader är oftast stora vid dis och dimma.

Mulet och regn  Moln täcker hela himlen och det väntas lätt regn.

Mulet och regn  Moln täcker hela himlen och det väntas måttligt regn.

Mulet och kraftigt regn  Moln täcker hela himlen och det väntas kraftigt regn.

Mulet och åskskurar  Moln täcker hela himlen och det väntas regn med inslag av åska. Det kan förekomma kraftigt regn och starka byiga vindar. Risken för åska betydande och större än 30 procent.

Gäller vädersymbolen för hela dagen bör man komma ihåg att vädret kan skilja sig från timme till timme, vilket sedan viktas in i dagssymbolen som visas men kan ge lite annorlunda betydelse för vädersymbolen. T.ex kan halvklart och skurar som en dagssymbol innebära sol på morgonen och molnigt väder mer regn på eftermiddagen.

För att får en så bra uppskattning av vädret som möjligt bör man alltid titta på vädret timme för timme och det är även bra att jämföra olika väderprognoser, vilket du kan göra direkt i vår jämförelseprognos utan att behöva använda flera olika vädertjänster.

Publicerad 1 jun 2021