Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Vinterbad – galenskap eller hälsosamt?

Det är inte bara padel som tagit svenskarna med storm de senaste åren. Sociala medier svämmar över av tappra vinterbadare som tar det skälvande stegen ner mot den isande kylan. Friskt vågat eller galenskap - vilka hälsoeffekter för vinterbadet med sig och vad bör man tänka på som nybörjare? Vi reder ut.

Hälsoeffekterna framhävs som en av de främsta anledningarna till ett kallbad, man får mer energi och många vittnar om att de känner ett glädjerus efteråt. Vissa tar det så långt som att hävda att vinterbad skulle ha en antidepressiv effektiv. En finsk studie som friluftsorganisationen Suomen Latu tagit fram med forskare Pirkuu Huttonen i spetsen stödjer detta. De visar bland annat på en rad hälsofördelar, som bland annat psykiskt välmående, bättre blodcirkulation och sömn.

"Lugnet som infinner sig efteråt är obeskrivligt, det är nästan beroendeframkallande"

Stig Ovik från Stockholm är en inbiten vinterbadare. För honom började det som ett roligt avslut på joggingturen på lunchen, sen blev det en vana att alltid avsluta turen med ett dopp i det iskalla vattnet. 

– Det började som en rolig grej mest, att testa att bada utanför säsong, nu blir det två gånger per vecka, jag springer en runda och sedan avslutar jag med ett dopp i havet. Lugnet som infinner sig efteråt är obeskrivligt, det är nästan beroendeframkallande. Aldrig varit så frisk och pigg sedan jag började med vinterbad, säger Stig.

Känslan av att känna sig piggare och gladare efter ett kallbad har att göra bland annat med att endorfiner, som är kroppens egna lyckohormon frigörs. Endorfiner kan även ha en smärtstillande effekt, vilket gör att reumatiker kan dra fördelar av bland annat kallbad. 

Är du nyfiken på om kallbad är något för dig men ännu inte vågat ta steget, så finns en hel del kallbadhus att besöka i vårt avlånga land. Vill du inte besöka ett kallbadhus fungerar en närbelägen sjö lika bra, men det är några saker man bör tänka på innan man beger sig ut för ett krispigt vinterbad. 

Det här ska du tänka på när du vinterbadar

- Om det är första gången du ska vinterbada, börja med att vänja kroppen genom att duscha kallt hemma en period  innan du beger dig ut för det första doppet.

- Ta det försiktigt när du doppar dig och vänj kroppen långsamt vid de kalla temperaturerna. Ta långsamma steg ner i vattnet, och använd stegen vid bryggan.

- Var aldrig ensam när du badar.

- Andas långsamt när kroppen når det kalla vattnet för att hålla lugnet.

- För att uppnå hälsoeffekterna ska badet vara kort, och det är viktigt att rådfråga läkare innan man vinterbadar om man har någon underliggande sjukdom eller hjärtproblem. 

- Vinterbada aldrig med alkohol i kroppen eller en pågående förkylning!

Publicerad 1 feb 2021