Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Blir man sjuk av kyla? 

Foto: Ian Keefe

Hälsa

Håller man förkylningen borta bara man klär sig varmt? och blir man sjuk av att gå ut med blött hår? Vi tittar närmare på kopplingen mellan kyla och väder.

Det är vanligt att i början av året drabbas av virus, och för många småbarnsföräldrar avlöser kräksjuka och influensa varandra. Det är ingen slump att just februari fått smeknamnet vabruari då månaden ofta ligger i topp när det kommer till flest antal vabbdagar under året.

Det som brukar vara en bidragande orsak till att man oftast drar på sig en förkylning under början på året är ledigheten över jul- och nyårshelgen - vi umgås tätare med familj och vänner, och när man är inomhus är det mycket enklare för viruset att ta fäste. När vi sedan återgår till våra arbeten och till skolor fortsätter viruset att sprida sig vidare till vår omgivning. Det här året är det här antagligen annorlunda, då många har valt att fira jul och nyår med distans på grund av pandemin. 

Men, virus gillar även den torra och kalla luften på vintern. Det visar en studie som gjorts vid Sahlgrenska akademin, där man hittat en koppling mellan just väder och influensa. När det är kallt är luftfuktigheten lägre och då får viruset större och snabbare spridning än när det är varmt.

Så, blir man sjuk av kylan? 

Man blir alltså inte sjuk av själva kylan i sig, men den kan ha en viss betydelse för en förkylning eller luftvägsinfektion. När du blir kall och din kroppstemperatur sjunker, så försvagas immunförsvaret och då kan det trigga en förkylning eller infektion. Det är dock ovanligt eftersom du då ska bli så pass nedkyld att din kroppstemperatur ligger under 35 grader, vilket är ovanligt och väldigt farligt eftersom man vid den temperaturen råkat ut för en kraftig nedkylning. 

 

 

Publicerad 21 jan 2024