Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Känns det kallare än vad termometern visar?

Väder

Känslan när man tittat  på termometern på morgonen, klätt sig lydigt därefter men ändå står man och fryser på busshållplatsen på väg till arbetet. Termometern ljuger inte, men det är vanligt att kyleffekten påverkar hur vi upplever den faktiska temperaturen, vi reder ut varför.

Under hösten och vintern är det vanligt att man upplever det kallare än vad det egentligen är. Det sker när det blåser så att en del av det yttersta värmeskiktet på våra kroppar försvinner. Vår hud kyls av och det gör att kroppen behöver använda mer energi för att värmas upp igen - det blir en högre kyleffekt ju mer det blåser och vi upplever det som kallare än vad det är termometern visar.

Känns som-temperaturen

Kyleffekten styrs av luftfuktighet och vind. Det är främst under vinterhalvåret som vinden påverkar den så kallade känns som-temperaturen, som man även kan se i prognoserna på Klart.

– Förenklat kan man säga att hög luftfuktighet gör att det känns varmare på sommaren, om det är uppemot 25-30 grader. Medan det på vinterhalvåret är det vinden som avgör den så kallade känns-som temperaturen, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Många som åker skidor känner säkert igen sig i att man ofta börjar frysa om fötterna, trots att man klätt sig efter temperatur. Det beror på att vinden blir så kraftig mot pjäxan. Åker du till exempel utför i minus 20 grader och med en hastighet på cirka 50 km/timmen blir den motsvarande temperaturen närmare minus 40 grader.

Vindens påverkan på den upplevda temperaturen 

När du cyklar, springer eller åker skidor färdas du från 5-10 km/h till uppemot 30-50 km/h eller mer. Beroende på hur mycket det blåser kan det bidra till att vindhastigheten som din kroppen upplever är uppemot 10-20 m/s även om den faktiskt vindhastighet är betydligt lägre.  Det kan vara värt att tänk på när om du ska ut och träna vinterhalvåret och funderar på hur mycket kläder du bör ha på dig.

Träning i ur och skur - det här ska du tänka på!

 

Publicerad 10 nov 2023