En titt på höstlovsvädret!


Foto: Lukas Ballier

Väder

Håll koll på väderläget så du kan planera veckans aktiviteter! Det ser ut att bli varierat väder under höstlovsveckan. Sydliga och sydvästliga vindar väntas styra och det talar för att det blir milt och mer sol i öster än i väster. Var därför redo med både gummistövlar och solglasögon.

Götaland: Goda solchanser i öster

Första halvan av höstlovet bjuder på en hel del sol, även om det varvas med en del molnigt väder, och temperaturer omkring 10 grader. De västra delarna bjuds på en hel del regn, medan ostkusten och Skåne väntas få en hel del sol och drygt 10 grader. Under andra halvan av höstlovet från onsdagen och framåt Allahelgonahelgen väntas mer sol i öster återigen, framförallt under onsdagen och torsdagen, som det ser ut just nu. I de västra delarna är det mycket osäkert om nya regnområden når in eller om det soliga vädret även når dit. Fredag till söndag blir mest ostadigt och bjuder på regn, blåst och mycket moln, även om det mellan regnområdena kan vara kortare stunder med sol. Allmänt kommer det vara någon grad kallare under andra halvan av höstlovet än den första halvan.

Svealand: Mest gråväder men även stunder med sol

Befinner ni er i Svealand under veckan, greppa paraplyet och på med gummistövlar. Det blir milt höstväder med mycket moln och en hel del regn. Det kommer dock bjudas på en hel del sol i de östra delarna, främst Uppland och Södermanland. I Värmland och Dalarna mest gråväder och en del regniga dagar, men mer varierat väder i Närke och Västmanland. Temperaturer på 5–10 grader men lite varmare i öster. Veckodagarna ser ut att bli de dagarna som ger mest sol medan det under helgdagarna kommer passera sammanhängande regnområden, även om det mellan regnområdena kan vara kortare stunder med sol.


Foto: Jessica Pamp

Södra Norrland: Milt och få solchanser

Det dröjer ytterligare någon vecka innan vintern tar över. Höstlovsveckan blir mild och molnig, eller till och med grå. I Gävleborgs län är däremot solchanserna lite större än i området i övrigt. Temperaturer på 5–10 grader och något lägre i fjällen. I Jämtland kommer det regna en del och snötäcket som finns i nuläget väntas försvinna ganska snabbt. Överlag kommer det vara mest molnigt med uppehåll, men till Allhelgonahelgen passerar ett mer sammanhängande regnområde. i samband med det blir det också troligen någon dag med sol i stora delar av södra Norrland.

Norra Norrland: Snön försvinner när mildvädret tar greppet

Snö och minusgrader byts ut mot mildväder och en del regn under höstlovet. Efter söndagen 25 oktober kommer mild luft sprida sig över norra Norrland. Under veckan väntas temperaturen pendla kring noll grader i norra Lappland och fjällen, men i övrigt blir det från 2 till 8 plusgrader i området med de högsta temperaturerna vid kusten. Inte nog med att det blir milt och snön smälter på flera håll, utan det kommer även regna en hel del samtidigt som det blir mest molnigt. I nuläget väntas däremot tisdag och onsdag kunna bjuda på en del sol.

Vad tyckte du om artikeln?

 

 

Publicerad 21 okt 2020