Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Annons Kestine (ebastin) 

Pollenallergi? Här är bästa tiden att ta din allergimedicin

Även om vädret inte skvallrar om att våren är här så är pollensäsongen det. Det är därför hög tid att plocka fram din allergimedicin, som du med fördel kan börja använda strax innan allergin gett sig till känna. Vi förklarar varför här.

När många av oss njuter av att vårsolen äntligen tittar fram efter en lång vinter, kan pollenallergiker ha en besvärlig tid framför sig. Kliande och svullna ögon, rinnande näsa och trötthet är bara några av de besvär som pollensäsongen för med sig. Ungefär 30 procent av svenskarna har problem med pollenallergi, så du är inte ensam. Och det finns sätt att lindra.

Medicinera innan symtom

För att minska besvären och få ett så bra skydd som möjligt bör du börja ta dina läkemedel någon vecka innan du brukar få pollensymtom. Börjar du medicinera när du redan fått besvär hjälper de sämre. Astma- och allergiförbundet rekommenderar att du behandlar din pollenallergi även om den är lindrig. 

Det kan vara svårt att räkna ut exakt när pollensäsongen drar igång. Beroende på var i landet du bor kan lövträd som hassel och björk kan börja blomma redan i februari. I södra Sverige börjar den några veckor tidigare och i norr några veckor senare.

Säsongen kan hålla i sig till sent in på hösten. En svensk pollensäsong består också av flera olika sorters pollen och kan delas upp i tre perioder: 

  • våren då lövträden blommar
  • sommaren med gräspollen
  • hösten då framförallt gråbo är i säsong

Ett bra tips är att hålla koll på pollenprognoser för att se hur pollenläget är just där du bor. Ett annat knep är att lägga in i kalendern när du börjar få dina första symptom så att du har en riktlinje till nästa år. 

Vanligaste behandlingen mot pollenallergi

Antihistamin i tablettform är ofta det första läkemedlet som man rekommenderas att prova mot lindriga och kortvariga allergiska besvär och finns att köpa receptfritt på apotek. Vid pollenallergi är det immunsystemet som överreagerar när du utsätts för proteiner som finns i pollen. Det är alltså kroppens eget försvar som producerar ämnet histamin, som orsakar att du får rinnsnuva, nästäppa, nysningar och andra allergiska reaktioner. Enligt Astma- och allergiförbundet kan det vara bra att börja ta allergimedicin någon vecka innan pollenperioden startar.

Receptfria antihistamintabletter, som till exempel Kestine (ebastin) 10 mg, är en av de vanligaste behandlingsmetoderna men det finns också andra läkemedel i form av nässpray eller ögondroppar. Rekommenderad dos av Kestine (vuxna och barn över 12 år) är 1 tablett en gång dagligen på morgonen i samband med frukost. Effekten kommer inom 1 timme och verkar i upp till 24 timmar. Har du mycket besvär kan du tillfälligt dubbla dosen av Kestine. Läs bipacksedeln noga före användning. Ibland kan det också hjälpa att skölja och rensa näsan från pollen. Följ gärna pollenprognosen för att planera din allergimedicinering, speciellt om du reser mellan olika delar av landet.

Bra att veta!

Kestine hjälper även mot andra typer av allergier såsom pälsdjursallergi, damm- och kvalsterallergi samt överkänslighet mot myggbett.

Du hittar mer information hos Kestine.se

Om Kestine:

Kestine® (ebastin) 10 mg, filmdragerad tablett. Receptfritt läkemedel från 12 år. Vid tillfälliga allergiska besvär, orsakade bl.a. av pollen, pälsdjur, kvalster eller damm, samt känslighet för myggbett vid tillfällig vistelse i myggrika områden. Om symtomen kvarstår efter 14 dagar bör läkare kontaktas. Kontakta läkare före användning vid kraftigt nedsatt leverfunktion, graviditet eller amning. Läs bipacksedeln noga före användning. 2024. SE-KEST-2400004. Almirall SA,  www.almirall.com

 

Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 7 mar 2024