Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Helgens väder - Värme innan omslag

VÄDERNYHETER

Uppdaterad 17 MAJ 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Högtrycket kommer under helgen behöva ge vika för kalluften norrifrån, där vi står inför ett väderomslag med betydligt lägre dagstemperaturer.

Samtidigt är det inte alla som får uppleva betydligt svalare väder under helgen, utan där solen och värmen stannar kvar.

Soligt och sommarvärme

Fredagen bjuder på soligt och varmt väder i hela landet med allmänt mellan 18 och 25 grader, men lokalt även varmare i nordöstra Norrland. Ett lågtryck drar in över Tyskland, vilket gör att vinden tilltar på nytt över främst Götaland och det kan därför upplevas betydligt svalare vid kusterna.

Varmt för Göteborgsvarvet och "Swifties"

En stor konsert fortsätter i Stockholm och Göteborgsvarvet går av stapeln i Göteborg ser båda ut att få mycket sol under lördagen och upp mot 23-25 grader på eftermiddagen. Solen dominerar, men det bildas en del stackmoln i Svealand och Götaland. Senare mot lördagskvällen ökar molnigheten i norr och ett område med splittrat regn drar in västerifrån.

Betydligt kallare väder

Under söndagen så kan vi räkna med ett rejält omslag till kyligare väder i norra Sverige, där regnområdet följs av en del snö eller blötsnö som också kan ta sig öster om fjällen.

Över tio grader kallare på ett dygn

Det blir på många håll stora kontraster från lördagens högsommarvärme till drygt 10 grader lägre dagstemperaturer på söndagen. Exempelvis kan vi nå 25-27 grader i Norrbotten på lördagen, men endast 13-17 grader på söndagen.

Götaland får en del skurar och Svealand mer växlande molnighet, men här dröjer sig värmen kvar.

Publicerad 16 maj 2024