Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Vi går mot ljusare tider - ta tillvara på morgonljuset

Vårmånaderna är här och inget känns så hoppfullt som när värmen och vårljuset gör entré. Ljuset får oss inte bara att längta efter våren och sommaren utan gör oss även piggare. 

Vi har lämnat januari bakom oss, och går mot ljusare tider. Från och med vårdagjämningen i mars då dagen och natten är lika långa får vi i genomsnitt ungefär fem minuter mer dagsljus fram till sommarsolståndet i juni. Men, skillnaderna är stora under året beroende på vart man befinner sig i landet.

Ljuset gör oss piggare

Men än är mörkret påtagligt och forskning visar att ljuset har en betydande effekt för vårt välmående, i synnerhet morgonljuset. Det är därför viktigt att ta vara på ljuset på morgonen. Bra idé är att göra det till en vana att ta en promenad på morgonen, det gör enligt forskningen oss piggare. 

- Man bör aktivt tänka på att tanka dagsljus, speciellt på morgonen före lunch. När snön kommer ökar de små exponeringen men fortfarande ger vintermånaderna bara 5% av den årliga strålningen, menar Arne Lowden, Sömnforskare 

Ljus på morgonen ger oss energi och balanserar dygnsrytmen, vilket är nödvändigt för att vi ska få tillräcklig återhämtningseffekt. Ljuset styr många viktiga funktioner och om skillnaden mellan dagsljus och nattljus blir otydlig kan vi reagera med att bli trötta och håglösa. Det är därför bra att ta sig ut när solen väl är framme, även om det också ger en viss påverkan om man sitter nära ett fönster med solljus.

Bästa sättet att ladda på med energi under den mörka perioden är med andra ord att vara utomhus minst en timme före klockan tio på morgonen.

Källa: Doktorn.se och SMHI

 

Publicerad 6 apr 2023