Annons

Mer sol på ingång – men mycket vinter kvar

Video från AftonbladeT

Väderartikel från Aftonbladet

Februari är här och ser ut att bjuda på mer sol än januari. Men meteorologerna spår flera köldknäppar innan det blir vår.
– Kanske i månadsskiftet februari-mars skulle det kunna bli lite varmare, säger meteorologen Mikael Luhr.

Redan i slutet av februari kan den meteorologiska våren ha nått Sverige. Men för att det ska räknas som meteorologisk vår, måste det vara en dygnsmedeltemperatur på över noll grader, sju dagar i sträck, efter den 15 februari.

– Det kan ske längs kusterna i Götaland där man får lite uppvärmande effekt från havet, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se till Aftonbladet TV.

Den som hoppas på riktigt varma dagar i vårsolen får vänta lite längre än så. Så gott som hela landet kommer ha vinterväder denna vecka.

Samtidigt är jetströmmen svag just nu, vilket resulterar i att kall luft från nordpolen rör sig söderut. En kall luftmassa rör sig även österut i Europa, där det kommer bli kallare än normalt.

– Det gör det svårt för den riktigt varma luften att nå Sverige i februari, de där riktigt härliga vårdagarna ligger längre fram i tiden, säger Mikael Luhr.

”Återkommande vinterväder”

Nitzan Cohen, meteorolog på SVT som specialiserat sig på längre prognoser tror även att det kommer dröja innan vi får uppleva några varma dagar.

– Utifrån det material jag gått igenom så är det ingenting som pekar på att vi kommer ha en utbredd vårvärme tidigt. Vi kommer snarare att ha ganska växlande väder med återkommande perioder av vinterväder, säger Nitzan Cohen.

Vissa delar av landet kan dock komma att få vänta ännu längre på vårvärmen.

– Det skiljer sig ju åt i olika delar av landet. Det är ju naturligt att vintern står sig längre i norr än i söder, säger Nitzan Cohen meteorolog på SVT.

Trots att värmen är långt borta finns det några ljusglimtar att se fram emot i februari. Solen kommer gå upp allt tidigare och dagar blir längre, vilket kan ingjuta lite vårkänsla.

– Sen verkar det som ut som att vi kommer få lite mer sol i februari än vad vi fått i januari, både i söder och i norr, säger Mikael Luhr.

Publicerad 1 feb 2023