Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Norrsken - mytomspunnen turistattraktion


Foto: David Becker

Norrsken är ett magnifikt skådespel på himlavalvet som uppstår i flera färger och former. Förr i tiden ansågs skenet vara onaturligt och det fanns flera myter om att det var i norrskenet som de döda bodde. Idag har vi en fysisk förklaring men det gör det inte mindre fängslande att se på.

Norrsken är ett ljussvagt fenomen som främst går att se när det är mörkt ute. Det är större chans att få se ett starkt norrsken när man befinner sig långt ifrån städer och bebyggelse, eftersom gatubelysning och smutsig luft gör det svårt att se skenet. Det är vanligast att få se norrsken i norra Sverige men ibland dyker det även upp i södra delarna av landet.

Energirika partiklar som krockar med jordens atmosfär

Norrsken uppstår när laddade och energirika partiklar kastas ut från solen i så kallade solvindar som träffar jordens atmosfär. De energirika partiklarna från solen kolliderar med syre och kväve på en höjd av 100-300 km och då omvandlas energin till ljus i form av ett norrsken.

Grönt och gult är de vanligaste färgerna men även rött eller rödviolett sken kan förekomma.

Jordens magnetfält formar norrskenet

De laddade partiklarna färdas längs med jordens magnetfält mot Nordpolen och Sydpolen, och det är därför vanligt att se norrsken nära polerna. Norrsken kallas även för Aurora Borealis, som är det latinska namnet.


Foto: Micael Widell

Skenet kan bedra

Beroende på vilken höjd som de laddade partiklarna från solen kolliderar med syre och kväve får norrskenet olika färger. Grönt och gult är de vanligaste färgerna men även rött eller rödviolett sken kan förekomma.

Har du inte möjlighet att ta dig till norra Sverige för att se norrskenet kan du till exempel hålla utkik efter norrsken i norra Lappland via länken nedan.

Klicka här för att se hur himlen ser ut vid Aurora sky station i närheten av Abisko

Publicerad 12 nov 2021