Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Veckans väder - Vår i norr, sommar i söder

VÄDERNYHETER

PUBLICERAD 29 APRIL 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Det är för årstiden varm luft som strömmar upp över landet under veckan, där dessutom den meteorologiska sommaren kommer börja klättra norrut. Det blir förmodligen den varmaste valborgsmässoaftonen på åtminstone fem år.

Varm valborgsmässoafton

En varmfront ger varierad molnighet i Götaland, men norr därom en hel del sol och dessutom vårvärme med 10-18°C i stora delar av landet. Som varmast blir det i västra Skåne och vid Västkusten med runt 20°C. Även en ljummen aprilkväll med fortfarande 10-16°C på många håll.

Prognoskartorna, eftermiddag (vänster) och kväll (höger), visar endast ett axplock av orter med valborgsfirande i landet. De små valborgseldarna markerar olika orter i landet, där vädertypen finns med ovanför ortsnamnen.

Högsommarvarm första maj

Första maj blir troligtvis årets första dag med högsommarvärme i Sverige, alltså 25°C någonstans vid Västkusten. Då det blåser ostlig vind kan vi förvänta oss något lägre temperaturer i våra östra landskap. I övrigt så bjuder onsdagen på fortsatt vårvarm luft i så gott som hela landet och en hel del sol. Dessutom tvåsiffrigt på flera håll även i norra Norrland.

Fortsatt varmt och soligt

Värmen stannar kvar på torsdag, men en varmfront med tillhörande regn och skurar aktiveras över södra Norrland. Längst i norr passerar även ett område med regn och snöblandat regn. I övrigt får vi fortsatt goda solchanser i landet. Nu kan vi även nå över 20°C i Svealand.

Publicerad 29 apr 2024