Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Vad menas med extremväder?


FOTO: AL NIK

När vädret skiljer sig mycket från det som är normalt på en plats, pratar man om extremväder. Det kan pågå i ett dygn eller under längre period. Torka, översvämningar, stormvindar eller värmeböljor är ofta det som utmärker extremväder och det får ofta stora konsekvenser på samhället eller miljön.

Skyfallsliknande regn eller stormvindar är extremväder som passerar snabbt. Vädret kan även vara extremt om väderleken är densamma över en längre tid vilket sker i samband med högtrycksblockeringar. Dessa blockeringar sker när ett högtryck är kvar över samma plats en längre period, vilket även leder till att lågtryck dominera i ett annat område.

Därför blir det sol och värme vid högtryck 

Torka, värmebölja eller extrem kyla är vanligt i Sverige om det sker en högtrycksblockering över norra Europa. Medan en högtryckblockering över Ryssland istället kan leda till att det blir extremt blött i Sverige.

Hur mäter man extremväder?

Magnituden av extremväder kan uppskattas med återkomsttid. Återkomsttid beskriver hur sannolikt det är att en typ av väderhändelse kommer ske inom ett antal år. Det kan till exempel vara sannolikheten för att det kommer att regna mer än 50 mm på en dag, blåser upp till orkanvindar eller att det tre dagar i rad blir över 30 grader varmt.

En återkomsttid kan vara från två år till hundra år och den beräknas utifrån observationsdata från de senaste hundra åren. En återkomsttid för extremt stora regnmängder tas till exempel fram utifrån hur pass extrema regnväder som har varit under de senaste hundra åren. Om det bara en gång på hundra år har regnat mer än 50 mm på en timme så är återkomsttiden just hundra år och sannolikheten att det sedan sker under de kommande hundra åren är 63%. Den uträkningen tar dock inte hänsyn till klimatförändringar som leder till att det är varmare och finns mer vattenånga i luften vilket ger förutsättningar för kraftigare regn.

Publicerad 23 mar 2021