Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Trött och hängig? Se till att tanka dagsljus

hälsa

Trots flera bakslag de senaste veckorna, börjar vårkänslorna spira för många, kanske är man redan nu sugen på att ställa ut sina växter på balkongen eller på terrassen, men med aprilvädret finns risk för frostfyllda nätter och sjunkande temperaturer.

Liksom kylan och mörkret, smyger sig även tröttheten på så här års. Vårt dagsljusintag begränsas, och får vi inte tillräckligt kan det störa vår dygnsrytm. När antalet ljustimmar minskar kan det ur ett biologiskt perspektiv finnas risk att sömnen försämras.

– Mörkret på morgonen förhindrar dämpningen av mörkerhormonet melatonin, vilket gör oss sömniga. Regelbundet mörker kan minska serotoninnivåerna som reglerar humör och känsliga individer riskerar att utveckla symptom på depression, berättar Arne Lowden sömn- och stressforskare vid Stockholms Universitet

Vad ska man då tänka på när det är som allra mörkast? 

Det finns en tydlig koppling mellan brist på D-vitamin som vi får från solen och nedstämdhet.

"Man bör aktivt tänka på att tanka dagsljus, speciellt på morgonen före lunch."

Man bör aktivt tänka på att tanka dagsljus, speciellt på morgonen före lunch. När snön kommer ökar de ljusexponeringen men fortfarande ger vintermånaderna bara 5% av den årliga strålningen, menar Arne Lowden.

Håll ut vi går redan mot ljusare tider! Faktum är att det började vända redan 21 december som även är årets mörkaste dag. Dessutom har vi inte långt kvar till vårdagsjämningen den 20 mars, då dagen är lika lång som natten.

Publicerad 2 apr 2024