Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Morgonljus minskar risken för depression

vintertid

Hälsa

Forskning visar att mer morgonljus kan hjälpa oss att må bättre under den mörka perioden. Det kan göra oss piggare och till och med minska risken för depression.

På hösten ställer vi tillbaka klockan en timme och vi går över till vintertid. Det gör morgnarna ljusare och eftermiddagarna mörkare. Enligt forskarna finns positiva följder av detta, då ett påslag av morgonljus kan ge effekt i flera veckor framåt tills det värsta vintermörkret har lagt sig. Man har inte kunnat upptäcka några negativa effekter för hälsan med att ställa om tiden.

"Ljus på morgonen ger oss energi och balanserar dygnsrytm"

Ljuset styr många viktiga funktioner och om skillnaden mellan dagsljus och nattljus blir otydlig kan vi reagera med att bli trötta och håglösa. Ljus på morgonen ger oss energi och balanserar dygnsrytm, vilket är nödvändigt för att vi ska få tillräcklig återhämtning.

November är den månad som flest skolelever känner sig mest nedstämda

Ljuset i Sverige är under vinterhalvåret på extremt låga nivåer. Under hösten når bara 14 procent av det globala ljuset hit, för att sedan minska ytterligare under vintermånaderna. På grund av vår biologi får det svaga dagsljuset flera konsekvenser. Arne Lowden, docent i psykologi med speciell inriktning mot sömn och ljuspåverkan vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet, ser till exempel i sin forskning att november är den månad då skolelever känner sig mest nedstämda. Det kan även ge upphov till depression, så kallad årstidsbunden depression.

– Årstidsbunden depression är kopplad till minskat ljus. En förklaring till att depressionen uppstår kan vara att hos de människor som drabbas är produktionen av melatonin för hög under dagen. Men varför vissa människor är känsligare för att ljuset minskar vet man inte, säger Katja Valli, lektor i psykologi vid Skövde högskola som forskar om årstidsbunden depression.

– Fram till klockan tio har ljuset en tydlig effekt på cellerna i kroppen som gör att de blir aktiva. Därefter förändras ljusets sammansättning vilket gör att kroppen inte längre svarar med samma aktivitet, berättar Arne Lowden.

Bästa sättet att inte förlora humöret under den mörka perioden är med andra ord att vara utomhus minst en timme före klockan tio på morgonen.

Källa: Doktorn.com

Vad tyckte du om artikeln?

 

 

Publicerad 23 okt 2020