Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Så hämtar du ny kraft från naturen

hälsa

Hämta kraft från naturen, det gynnar både kreativiteten och kroppen.

– 40 minuter i skogen räcker för att både puls och blodtryck ska gå ner, säger Ann Dolling, universitetslektor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

Att gå en promenad har många positiva effekter på hjärtat, psyket, lederna och skelettet, menar Ann Dolling, som även forskar om skog och hälsa.

– Det spelar ingen roll vad du gör, bara du kommer ut i friska luften. Gör det som du trivs med. Jag brukar cykla till jobbet, men nu när jag arbetar hemma tar jag en lång cykeltur varje lunch i stället, säger hon.

”Behöver inte vara så märkvärdigt”

Det är ingen hemlighet att naturen har läkande effekter på oss människor. Ann Dolling rekommenderar alla att åka ut i skogen för att låta sinnena vila. Där är uppmärksamheten mer spontan om man jämför med en i stadsmiljö. I stan måste vi hela tiden fatta en massa beslut och vara alerta på till exempel trafiken. 

– Ta med ett liggunderlag och njut av de små sakerna. Det behöver inte vara så märkvärdigt. Jag brukar sätta mig med ryggen mot ett träd och se mig omkring, säger hon och förklarar att hjärnan tycker om att vara i naturen.

– Hjärnan är gammal och har inte följt med i utvecklingen och vad vi utsätter den för. Människan kommer från naturen, vårt ursprung är där.

Personer som har utmattningssymdrom mår dessutom bättre av att vara i naturen. Det räcker med 40 minuter i skogen för att både puls och blodtryck ska gå ner. 

– De blir inte helt friska, men bättre och effekten kommer ganska snabbt. Vi vet även att friska, men stressade personer blir lugna, säger Ann Dolling.

Kan påverka sömnen

Hon förklarar att vi även påverkas av dagsljuset mer än vad vi tror. Om vi sitter inne en hel dag kan det bli svårt för kroppen att veta när det är dag eller kväll. Det kan bland annat påverka vår sömn. 

– När vi vilar, genom att till exempel ta en promenad, händer mycket i hjärnan. Det är även bra att bryta av tillvaron med en paus. Det är lätt att bli okoncentrerad när man arbetar hemma eller spenderar mycket tid inomhus, avslutar Ann Dolling.

5 tips på utomhusaktiviteter

  • Ta en promenad och lyssna på en podd
  • Damma av din gamla cykel och bege dig ut på ett cykeläventyr
  • Ät lunch utomhus. Extra viktigt för de som arbetar hemma!
  • Ta med ett liggunderlag till skogen och njut av att vara ute i friska luften
  • Picknick är underskattat. Packa en härlig fikakorg och drick en kopp kaffe i solen

 

Publicerad 7 jul 2023