Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Nionde rekordvarma månaden på rad

 


Videomaterial från Aftonbladet den 7 mars 2024.

Februari 2024 blev rekordvarm och det är den nionde månaden på rad som slår tidigare rekord. Sedan juni 2023 så har varje enskild månad varit den varmaste som någonsin uppmätts.

Något som man kanske inte direkt tänker på kopplat till den globala uppvärmningen är att även världshaven blir allt varmare. Värmeböljor berör även dem på samma sätt som över kontinenterna.

Även världshaven har vidare varit rekordvarma under det senaste året. Den 6 mars låg medeltemperaturen i världshaven på 21,2 grader. Vid samma tid förra året hade vi aldrig mätt upp en medeltemperatur på 21,0 grader. Det kanske inte låter så mycket, men i det här systemet så är det ett signifikant hopp på en mycket kort tidsperiod.

Klimatförändringar och El Niño
Just nu har vi att göra med ett fenomen som kallas för El Niño, vilket tenderar att ge något varmare förhållanden med framför allt högre maxtemperaturer globalt sett. Samtidigt slås nu rekorden från 2015/2016 då vi hade en betydligt starkare El Niño än den som pågår nu.

Samtidigt som vi inte kan utesluta att det finns fler viktiga faktorer som styr varför vi ser just dessa avvikelser just nu så räcker det gott och väl med det absolut viktigaste - klimatförändringarna i kombination med rådande El Niño.


Grafen visar den globala medeltemperaturens avvikelse från referensperioden 1850-1900 (förindustriellt) för varje enskild månad. Varje streck representerar ett enskilt år sedan 1940. Källa: Copernicus

Publicerad 7 mar 2024