Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Prepping när katastrofen är framme

Klimat

Översvämningar, bränder och extremväder blir allt vanligare. Har du koll på vad du bör ha hemma om katastrofen skulle inträffa? Vi reder ut begreppet prepping och tipsar om vad man kan tänka på om elen eller något annat skulle slås ut. 

Prepping och preppare har blivit allt vanligare begrepp och kommer från rörelsen Survivalister som är en grupp personer som förbereder sig på olika typer av katastrofer som kan inträffa i ett samhälle. Man brukar prata om preppare som bunkrar vatten, konserver och andra förnödenheter ifall katastrofen är framme. Det finns olika grader på engagemang. Även om man inte kan ställa sig till den dedikerade rörelsen preppare kan det vara bra att ha några saker hemma om man skulle drabbas av ett längre elavbrott på grund av åska eller en översvämning. MSB (Myndigheterna för Samhällsskydd och Beredskap) rekommenderar att man har ett hem som kan klara sig på egen hand i ungefär 72 timmar om en kris skulle uppstå. 

Vatten - det är självklart att det ska rinna ur våra kranar, men olika saker kan ställa till det och då kan det vara bra att ha bunkrat någon vattendunk så att man klarar sig ett par dagar. Glöm inte att vatten är en färskvara, och bör således bytas ut med jämna mellanrum för att hålla sig färskt. Vi dricker cirka 2- 3 liter vatten per dag, så glöm inte att förvara rätt mängd. 

Mat - vatten och mat är det viktigaste. Man klarar sig visserligen utan mat än längre stund  men myndigheter rekommenderar ändå att man alltid har mat för ungefär en vecka framåt. Det vill säga -  mat som har lång hållbarhet och inte är beroende av kylskåp eller annan speciell förvaring. Vill man gå all in på prepping - skaffa ett gasolkök som extra utrustning ifall elen ger vika.  

El - åskan kan slå ut elen! med stor sannolikhet försvinner  även värmen ganska tätt inpå. Se till att värmefiltar finns. Och har du plats hemma kan det vara bra att ha ett reserv elaggregat. Se även till att alltid ha värmeljus hemma. 

Radio  - med batteri som håller, på så vis får du lätt kontroll över situation och kan följa med i vad som händer. 

 

 

Publicerad 27 aug 2021