Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Annons - Cheap Energy

Därför ska du hoppas på en blåsig höst

Foto: Colourbox

Regn, blåst och mildväder. Det kan bli räddningen i höst och vinter för att elpriset inte ska skjuta i höjden.

– Den som inte vill förlita sig på vädret bör välja ett fastprisavtal redan nu i sommar, säger Fredrik Steen på lågprisbolaget Cheap Energy.

I sommar har elpriset nått nivåer som vi aldrig sett förut och flera experter har varnat för att de rekordhöga priserna fortsätter. Priserna har varit som högst i den södra halvan av landet och påverkas till stor del av de höga elpriserna på kontinenten som har koppling till kriget i Ukraina.  

"Det kan bli räddningen"

Vädret är annars den faktor som påverkar elpriset allra mest. Och det är på hösten och vintern väder och vind spelar allra störst roll. Vid låga temperaturer ökar efterfrågan på elektricitet och priserna stiger. Blåsigt väder påverkar elpriset positivt.

– Det allra bästa för elpriset är om det blåser riktigt mycket i Tyskland och södra Sverige så att vindkraftverken snurrar ordentligt. Det kan bli räddningen i höst och vinter, säger Fredrik Steen.

Även nederbörden påverkar. Våren var regnfattig vilket har gjort att nivåerna i vattenkraftsdammarna i norr är ovanligt låga.

– Dammarna kan liknas vid ett batteri och nu kan vi behöva vänta över kommande höst och vinter för att de ska laddas upp – alltså fyllas på med nytt vatten.

Ett aktivt val viktigt

Näst efter vädret är det du själv som har störst inverkan på ditt elpris genom att göra ett aktivt val, påpekar Fredrik Steen. Han tycker att det är läge redan nu att se över hushållets elavtal.

– Oroar man sig för priset framöver är det bättre att säkra ett nytt avtal nu. Jag blir inte förvånad om vi når pristaket på 45 kronor per kilowattimme i vinter. Med ett fastprisavtal kan man vara lugn och behöver inte hoppas på att vädret ska hålla nere elpriset. De långa fastprisavtalen ger alltid lägst pris.

Läs mer om Cheap Energys olika elavtal här

Då passar timpris

Elpriset kan variera stort under dygnet – ibland så mycket som tio gånger från billigaste till dyraste timmen. För den som har möjlighet att styra sin förbrukning tipsar Fredrik Steen om rörligt timpris.

– Timpris passar den med ett digitalt hem och möjlighet att programmera till exempel diskmaskinen. Men den som inte orkar eller har tid att följa med i prisutvecklingen ska välja fastpris. Rörliga avtal med dygnspris har däremot visat sig vara ett dyrt alternativ.

Läs serien om Palle och energitjuvarna här

Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 22 jun 2022