Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Långtidsprognos - Maj

VÄDERNYHETER
UPPDATERAD 30 APRIL 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Besök av riktig vårvärme gör sig gällande i så gott som hela landet de första dagarna i maj, men föregås av ny kallare luft i norr.

Den förhållandevis torra långtidsprognosen ger vidare sken om att maj månad kan bjuda på mer högtrycksbetonat väder, vilket också inger hopp om en hel del sol.

TEMPERATUR - Inte varmt överallt
I landets södra halva väntas månaden inledas med  vårvärme och temperaturer över det normala. Den riktigt vårvarma luften når dock inte landets norra delar, utan här kan vi räkna med mer normala förhållanden.

Redan vecka 19 återgår det till ett kallare läge, framför allt i norra Sverige, med låga temperaturer för årstiden.

UPPDATERING/DISKUSSION: I övrigt stannar värmen kvar i södra Sverige under vecka 19. Det är framför allt under vecka 20 som det ser ut som att kall luft för årstiden återigen dominerar över hela landet. 

I södra Sverige är det inga tydliga signaler, utan här väntas det bli normalvarmt under samma period. Möjligtvis varmare i främst Väst- och Sydsverige.

Sista veckan i maj ser dock ut att bjuda på ny värme i hela landet, men det är mycket osäkert.

  • Varmast under hela perioden ser det ut att bli i Västsverige.
  • Kallast under hela perioden ser det ut att bli i norra Norrlands inland och kustland.
     

NEDERBÖRD - Inga starka signaler
Nederbördsmässigt väntas maj månad bjuda på förhållandevis torrt väder. Det är statistiskt sett årets torraste månad och avvikelserna talar för ett högtrycksbetonat väderläge som dominerar.

UPPDATERING/DISKUSSION: Det är främst runt fjällvärlden som vi börjar se starkare signaler om en blötare månad som helhet, då jetströmmen tar en betydligt nordligare bana nu. Det innebär också att lågtrycken gör det med tillhörande nederbörd.

  • Torrast väntas det bli längst i nordost och sydväst.
  • Blötast väntas det bli i fjällvärlden.
     

ÖVRIGA EUROPA
I nuläget ser en sydlig bana av jetströmmen hjälpa till att hålla området med det blötaste vädret på avstånd längre österut. Inledningen av månaden ger dock blötare förhållanden runt Frankrike och i sydöstra Europa.

Efter en varm inledning över Centraleuropa, förflyttas väderregimen med värme mot sydvästra Europa. Periodvis kommer vi även se temperaturer över det normala runt Medelhavet och upp mot Sydnorge.

UPPDATERING: Förändringar i jetströmmens placering ger en betydligt blötare regim över nordvästra Europa, samtidigt som det blir betydligt torrare i sydost.

 

OSÄKERHETER - Lågtrycksbanor över Europa
Det är emellertid inga starka signaler runt mitten av maj månad som talar för ett torrt väderläge och jetströmmens placering är mycket osäker här. I förlängningen innebär det också en stor osäkerhet i hur långt norrut lågtrycken färdas över kontinenten.

Värmen i slutet av perioden ska också tas med en nypa salt, då dessa svaga signaler sannolikt ger nya utsikter längre fram.

Publicerad 22 apr 2024