Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Veckans väder - Kallare och Aprilväder

VÄDERNYHETER

PUBLICERAD 15 APRIL 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Efter att den meteorologiska våren hann sprida sig till stora delar av Norrland under helgen så tar nu kalluften över. Det ser vidare ut som att vi får vänta ett tag på någon ny ordentlig vårvärme.

Vi inleder den nya veckan med en hel del sol över landet och tvåsiffriga plusgrader på flera håll, men det gäller att passa på att njuta när solen visar sig.

Kalluften tar över

Kalluft drar ner över landet i nordanvinden på tisdagen och det blir nu än mer påtagligt att vi befinner oss i en annan luftmassa. Molnen dominerar med skurar i Götaland och östra Svealand. Det blir även blåsigt längst i söder. Ett område med lättare snöfall berör de nordöstra delarna av Norrland.

Aprilväder med lite av varje

Efter en kylig och klar onsdagsmorgon på flera håll växer stackmoln till sig och skurar dyker upp på en del håll i Götaland. Samtidigt drar ett område med lättare snöfall söderut över mellersta och södra Norrland.

Blötsnö även längst i söder

En högtrycksrygg växer in över landets norra delar på torsdag och ger stabilt och soligt väder, men det blir mer moln i fjällvärlden. Det blir emellrtid låga temperaturer för årstiden med allmänt minusgrader även mitt på dagen i norra Sverige.

I söder får vi växlande molnighet med byar av snö eller blötsnö som drar in över östra Svealand. I Götaland bildas istället en hel del skurar eller byar av blötsnö.

Bilden visar årstidskartan från den 15 april med meteorologisk vår i stora delar av landet. Lokalt i norra fjällen kom den ungefär en månad tidigare än normalt. Källa: SMHI

Missa inte artikeln om den rekordtidiga sommaren i Sydsverige.

Publicerad 15 apr 2024