Annons

Därför är det soligare vid kusten än över inlandet

mikael sjöstrand

I semestertid vill de flesta ha sol och värme och då är det vid kusten man bör befinna sig. Det ser man tydligt sommar efter sommar i väderhistoriken och det beror dels på hur på stackmoln bildas, men sjöbrisen har också en finger med i spelet.

Sommarvädret är nästan alltid bättre vid kusterna än långt in över land, alltså mer sol, färre moln och sällan regn. Men när lågtryck passerar skiljer sig vädret inte lika mycket mellan kusterna och inlandet.

En solig sommardag värmer solen upp både mark och vatten, men marken värms upp snabbare än vatten. Uppvärmningen gör att luften över marken stiger och för med sig vattenånga uppåt, vilket gör att moln kan bildas när luften kyls ned högre upp i atmosfären. Luften över vattnet värms också upp, men i många fall inte tillräckligt för att luften ska stiga så högt att stackmoln bildas. Här kan du få en mer detaljerad beskrivning för hur stackmoln bildas.

Det bildas alltså färre stackmoln vid kusten. Men även sjöbrisen hjälper till att göra vädret vid kusten bättre för solälskare. Hur sjöbrisen fungerar kan du läsa mer om här, men i grunden gör den att det blåser in mot land och ser därmed till att stackmolnen håller sig kvar över land istället för att driva ut över havet med vinden.

Det är dock inte alltid mer sol vid kusten. På hösten gör de uppvärmda haven att det blir motsatt effekt och landbrisen hjälper samtidigt till att hålla moln kvar längre över hav än över land.

Publicerad 29 jun 2022