Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Skydda dina odlingar - se upp för frosten!



fritid

Kylan tar sitt grepp, en riskfaktor är frosten som kan dyka upp vissa nätterna och skada det som odlas. Det finns dock en del tips och tricks att ta till för att skydda det som är frostkänsligt.


Under början av hösten är väderkontrasterna stora. Ena dagen är det kyliga vindar, andra dagen strålande sol och varmt. Under hösten börjar de kalla nätterna komma och som gör så att marken fryser. Det kan i sin tur göra det svårt för vissa växter att suga upp vatten ur jorden och överleva.

Investera i en fiberduk

En fiberduk är en god investering för att skydda odlingarna från frost. Det är en slags tunn väv som läggs över det man planterat för att skydda mot kyla och snö. Det finns faktiskt vissa likheter mellan hur ett växthus och fiberduk fungerar genom attsolens strålar släpps in och värmen bevaras. Ett annat tips för att fiberduken inte ska blåsa av är att placera ett kompostgaller ovanpå, om det är en plantering i en odlingslåda.

Att välja sitt odlingsställe med omsorg kan också vara till fördel för att skydda mot frosten. Planterar man till exempel i söderläge och nära en vindskyddande husvägg ger det lite extra skydd mot frosten.

Vad är tåligt/mindre tåligt för kyla och frost?

Alla växter är inte känsliga för den kyla som kan uppstå under natten. Tvärtom, det finns flera blommor och grönsaker som trivs väldigt bra vid den här säsongen.

Exempelvis: Murgröna, funktior, penséer och Alunrot. Likaså kål, persilja, sallad, mangold, kronärtskocka och spenat tål kyla något bättre.

En del av de grönsaker som odlas i Sverige kommer ursprungligen söderifrån och är lite extra känsliga för frost. 

Exempelvis: Tomat, chili, selleri, majs, squash, pumpa, purjolök och frilandsgurka. 

Publicerad 22 apr 2020