Annons

Skördetid - Vad är i säsong just nu?väder

Sensommar och skördetid står snart för dörren. Primörer som morötter, potatis och äpplen har blivit dags att plocka.

 

Om det känns vemodigt att sommarens snart lider mot sitt slut är det fint att blicka framåt mot hösten, och att påminna sig om mysiga höstkvällar, långkok och sena middagar med familj och vänner. Att plocka och odla sina egna primörer känns extra härligt. 

Dessutom blir frukt och grönsaker som fått mogna på egen hand efter svensk säsong extra smakrika. De innehåller ofta mer näring och är anpassade för att växa i vårt klimat. Förutom den goda smaken är det ofta bra även för plånboken. Råvaror som är i säsong har helt enkelt bättre kvalitet när den är färsk. 

Dags att plocka äpplen 

Sommaräpplen mognar och kan plockas till början av september och ätas direkt. Höstäpplen mognar under andra delen av september och början av oktober och kan lagras en kortare tid. Det finns mycket man kan göra med äpplen i säsong: äppelkompott, äppelpaj, äppelchutney och mycket mer.

Plommon har säsong från augusti till början av oktober och det gäller även pumpan, som tillhör gurksläktet och har högsäsong i september. I september skördas också paprika, aubergine, chili, tomat morötter, ärtor, bönor och blomkål.

Här kan du få en bättre överblick kring alla grönsaker i säsong  Säsongsguiden

I skogen 
I den svenska skogen är lingon den vanligaste bärsorten och de mognar i augusti- september, som också är säsong för björnbär, rönnbär och tranbär. Man kan även finna blåbär en bit in i september. Bär kan användas för att göra saft, sylt, gelé och massa annat gott.

Om sommaren varit torr och het kan dock bärskörden minska påtagligt. Har inte sommaren varit alltför torr utan också innehållit en hel del regn, kan man nu glädjas åt att ge sig ut i skogen och skörda karljohansvamp. Den är allmänt förekommande i hela Sverige och likaså skogens guld kantarellen.

Skördefest
Skördefester och höstmarknader är en tradition på många ställen i Sverige. Än något tidigt för skördfest, men Klart kommer att hålla koll när det blir dags. 

Välj frukt och grönt från Sverige

  • WWF och Naturskyddsföreningen rekommenderar att man i största möjliga mån väljer mat efter svensk säsong eftersom det är ett sätt att tänka klimatsmart. Säsongsbetonad mat kräver färre transporter, grönsaker kan skördas när de är mogna och smakar bättre.
  • Ät klimatsmart genom att undvika flygtransporterade färska frukter, bär och grönsaker.
  • Välj i första hand färsk frukt och grönsaker från Sverige, i andra hand Nordeuropa och i tredje hand Sydeuropa.

 Källa: wwf.se, naturskyddsforeningen.se

 

Publicerad 18 aug 2021