Annons

Historiskt vinterväder

februari väder

Väder

Historiskt väder under vinterhalvåret. I början på december uppmättes enligt SMHI minus 43,3 grader i Naimakka i Lappland, troligen ett av de lägsta rekorden som uppmätts så pass tidigt på månaden. Vi dyker ner i några historiska vinterrekord under vintertid.

År 2019  var ett milt år, och slog till och med värmerekord för februarimånad när man uppmätte 16,7 grader i Karlshamn, men det rekord ersattes i fjol när blev 17,0 grader i Kalmar den 25 februari. Vi hittar även Sveriges köldrekord i februari, ett rekord som sattes 1966 när man i Lapplandsfjällen mätte -52,6 grader. Brrr!

Andra vinterrekord genom tiderna

Världsrekord i kyla - nästan minus 100 grader, närmare bestämt 98,6 minusgrader, uppmättes i Antarktis 2018, och därmed slogs det tidigare världsrekordet på 89,2 grader på samma plats. Medeltemperaturen för de inre delarna av Antarktis ligger runt -58 grader vilket gör det till världens kallaste plats. Europas köldrekord hittar vi i Ryssland där man år 1972 uppmätte -58,1 grader.

Världsrekord i kyla hittar vi inte helt oväntat på Antarktis.

Snöfall – Under ett dygn föll över 2,5 meter snö i norra Italien. Året var 2018, och snöfallet kom att bli det största som uppmätts på ett dygn. I Jomilien i Lapplandsfjällen föll 4,2 meter snö under en månad vilket är rekord för Sverige. Rekordet för ett dygn ligger på 1,9 meter.

Snöstorm – i februari 1972 svepte en kraftig snöstorm in över Iran och efter veckor av besvärligt väder täcktes delar av landet med åtta meter snö. Snöstormen är den värsta genom tiderna och man beräknar att runt 4000 människor miste livet.

Snöflingor och hagelkorn - Det största hagelkorn som uppmätts vägde drygt ett kilo och föll under den kraftiga hagelskur som inträffade i Bangladesh 1986 och som dödade 96 personer. Det största hagelkorn som uppmätts i Sverige vägde 200 gram. Den största snöflingan i världen föll i USA och var 38 centimeter hög och 20 bred, men var egentligen en sammansättning av många flingor som till slut bildade en fling.  

Läs om fler väderrekord här 

 

 

Publicerad 4 jan 2022