Annons

Kustdimma - orsak till överraskande väder


FOTO: Mikael Sjöstrand

Kustdimma är ett vårfenomen som kan vara svårt för våra vädermodeller att fånga upp, därför är det viktigt att förstå hur det uppkommer, annars finns risk att man besviken när man är förberedd på en varm och solig dag vid kusten och man istället möts av kyla och dimma. 

Kustdimma bildas på våren och sommaren när varm och fuktig luft sveper in över relativt kalla hav. Ett kallt hav kyler av den varm luften så pass mycket att den kondenserar, vilket gör att små vattendroppar i luften bildar dimma.

En skarp gräns mellan strålande sol och gråväder

Kustdimman ligger oftast över kusten men om det blåser in mot land kan den täta dimman även nå en bra bit in över land. Kustdimman gör att temperaturen hålls nere, ofta är det inte mer än tio grader i dimman men där den inte når kan det bli uppemot 20 grader.

Var uppmärksam och beredd på att ställa om

Det är svårt, om inte omöjligt att vet exakt var gränsen för kustdimma kommer gå och hur snabbt den kommer lösas upp under dagen. Därför bör man hålla sig uppdaterad med hjälp av satellitbilder för att uppskatta hur dimma utvecklas under dagen.

Vaknar du på morgonen och ser att dimman ligger tät utanför fönstret kan det ta uppemot en timme eller eller ända fram till lunch innan solen och vinden skingrar dimman. Vädermodellernas uppskattning kan du se i väderprognosen på Klart, men om den inte stämmer kan satellitbilder vara ett bra komplement för att uppskatta hur lång tid det kommer att ta innan solen visar sig och temperaturen stiger.

Publicerad 16 apr 2021